Aksjehandelplattformen Robinhood har stått sentralt i det siste års elleville kursoppganger i såkalte «meme-aksjer» som kinokjeden AMC og Gamestop. Selskapets app, som i all hovedsak brukes av private småinvestorer, tilbyr kurtasjefri handel i verdipapirer i finansmarkedene, og har sett brukermassen skyte til værs under korona.

Nå gjør selskapet bak appen, Robinhood Markets, seg klar for debuten som børsnotert selskap på Wall Street.

I prospektet som er levert inn til amerikanske finansmyndigheter (SEC), fremgår det blant annet at antallet «finansierte kontoer», altså kontoer med tilknyttede bankkontoer, har økt med 151 prosent til 18 millioner per mars i år. Ved utgangen av mars 2020 hadde appen 7,2 millioner brukere med såkalte finansierte kontoer, skriver CNBC, som også omtaler saken.

Meglerselskapet vil hente 100 millioner dollar i friske penger i forbindelse med børsnoteringen. Det tilsvarer om lag 862,6 millioner norske kroner etter dagens kurs.

Småinvestorene blir tildelt aksjer

Til tross for den kraftige økningen i brukermassen tapte Robinhood over en milliard dollar i første kvartal 2021, samtidig som at omsetningen økte med 309 prosent, til 522 millioner dollar. CNBC skriver at tapene kan knyttes til Gamestop-manien i januar.

I 2020 fikk selskapet nettoinntekter på 7,45 millioner dollar av en omsetning på 959 millioner.

Det går videre frem at Robinhood har verdier for om lag 80 milliarder dollar under forvaltning. Det er en kraftig oppgang fra mars i fjor, da tallet var 19,2 milliarder dollar.

Selskapet skriver i prospektet at mellom 20 og 35 prosent av aksjene som blir tilbudt i børsnoteringen skal gå til deres egne retail-kunder.

Selskapet, som ble grunnlagt av den nåværende toppsjefen Vlad Tenev i 2013, har 2100 fulltidsansatte. I tillegg til å tilby tradisjonell aksjehandel, kan man også bruke plattformen til handel i kryptovaluta og opsjoner.

Rekordbøter

Særlig blant unge har appen blitt et svært populært investeringsverktøy det siste året. DN har i flere omganger omtalt den rekordstore veksten i nye aksjonærer på Børsen her hjemme, men også i USA har mange unge sett til aksjemarkedet mens verden stengte ned på grunn av pandemien. Mange av dem har benyttet seg av nettopp Robinhood-appen.

Tross denne enorme veksten har ikke alt gått knirkefritt for Robinhood siden oppstarten for åtte år siden.

Tidligere denne uken inngikk megleren et forlik med finans-organet Finra (Financial Industri Regulatory Authority) i USA på rett under 70 millioner dollar.

Det tilsvarer om lag 601 millioner kroner etter dagens kurs, og var et rekordstort beløp. Forliket kom etter at Robinhood var beskyldt for å ha villedet millioner av kunder og påført mange av dem store økonomiske tap. Robinhood skal også ha sviktet ved godkjennelse av store handler utført av nye kunder.

I desember i fjor ble selskapet beskyldt av SEC for å ha villedet kunder, og godtok til slutt en bot på 65 millioner dollar, men uten å innrømme at det hadde gjort seg skyldig i tilsynets funn. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.