– Det som har skjedd nå, er helt forferdelig. Det vekker minner om min egen sak. Jeg har aldri vært så redd som i de to–tre timene det pågikk, sier Reidar Osen.

Helt siden den bergenske eiendomsinvestoren og kunstgalleristen ble utsatt for kidnapping rett utenfor sitt eget galleri i 2015, har han fryktet at lignende hendelser skulle skje igjen.

Nå frykter han at han har fått rett.

Onsdag varslet politiet at de tror Anne-Elisabeth Falkevik Hagen (68) ble bortført fra sitt hjem på Fjellhamar i Lørenskog 31. oktober i fjor. Samme dag ble det funnet et brev fra de antatte kidnapperne med et krav om løsepenger for å slippe henne fri.

Hagens ektemann er eiendoms- og kraftmilliardæren Tom Hagen (68), en av Norges rikeste menn.

– Jeg var sikker på at det ville skje igjen. Det blir tøffere og tøffere for utenlandske småbander å få tak i cash. Derfor går de etter rike mennesker. Jeg anbefaler folk å barrikadere seg, sier Osen, som er bokført med en formue på rundt 37 millioner kroner.

Les ekspertenes råd til personer som frykter for egen sikkerhet

Reidar Osen ble lagt inn på Haukeland sykehus med store skader etter kidnappingen. Kjeven ble knust, han fikk flere brudd og hadde store blåmerker over hele kroppen.
Reidar Osen ble lagt inn på Haukeland sykehus med store skader etter kidnappingen. Kjeven ble knust, han fikk flere brudd og hadde store blåmerker over hele kroppen. (Foto: Privat)

Fikk pistol i munnen

Det var i slutten av desember 2015 at Osen opplevde sitt livs verste mareritt. Han forteller at han var på vei fra galleriet han selv driver til varebilen sin idet han ser at døren på bilen er åpen.

– Jeg går bort til den og ser inn, og «bang». En maskert mann med finlandshette griper meg i hånden og drar meg inn i mørket.

Ifølge Osen oppstår det et basketak inne i bilen. Han blir forsøkt dratt bak av en annen mann som har gjemt seg i varerommet. Han kommer seg nesten løs, men så dukker en tredje person opp utenfor og tar tak i han.

– Da var det nytteløst. Jeg får en stor pistol ned i kjeften, før de drar en fiberpose over hodet mitt og jeg blir stripset rundt armene og bena, forteller han.

Osen ble kastet bak i varerommet, der han blir slått og sparket. Bilen begynner å kjøre, mens kidnapperne sier de vil ha to millioner kroner i løsepenger.

Glemt nøkkel ble lykketreff

Den kjente kunsthandleren blir kjørt utenfor Bergen. Etter det han anslår å være rundt 45 minutter stopper bilen, og han blir lempet ut.

– De lemper meg ned i en grav de har laget og kaster kvister over meg. De truer med å skjære av meg fingeren hvis jeg ikke gir dem penger. Så begynner telefonen min å ringe.

I tumultene som oppsto, hadde Osens mobiltelefon falt ut av lommen og ned på gulvet i bilen. Osen tror kidnapperne var redde for at de kunne spores av politiet etter at telefonen ringte, og derfor måtte kjøre av gårde.

Bilen kjørte tilbake mot byen. På Bønes stopper den opp, og mennene går ut av bilen. I området ligger det noen hus og en skog.

– Jeg tenkte at de enten skulle sjekke med sjefen, eller stikke av. Mens jeg ligger på gulvet, ser jeg at døren er åpnet på gløtt. Det kommer en bil oppover veien, og jeg bestemmer meg for å kaste meg ut.

Men Osen er så mørbanket at bilen har kjørt forbi når han kommer seg ut. Han kryper langs siden på bilen, og ser at han er alene. Da oppdager han lykketreffet.

– De maskerte mennene hadde glemt nøkkelen i tenningen. Jeg setter meg inn og kjører bånn gass i 200 meter til jeg finner en annen bil og ringer politiet.

Saken fortsetter under videoen.

DNs Osman Kibar: Derfor ber de antatte kidnapperne om utbetaling i kryptovalutaen Monero
02:52
Publisert:

Ble varslingssak i politiet

Osen blir kjørt til Haukeland med alvorlige skader. Han forteller at kjeven ble knust, at flere tenner var mistet, og at han hadde fått flere brudd.

– Jeg fikk de største blåmerkene du har sett i ditt liv. Nyrene mine var ødelagt, og jeg pisset blod i månedsvis.

I ettertid har Osen vært i en stor konflikt med politiet. Etter noen måneder ble saken henlagt, til tross for protester fra etterforskere som jobbet med den.

For to år siden sendte politietterforskeren Kenneth Berg, som ledet etterforskningen, inn et varsel om Bergenspolitiet.

– Jeg var veldig uenig i at saken var moden for henleggelse, den var høyst uferdig og ville fremstå som et makkverk fra politiets side, sa han til TV 2.

Visepolitimester Ida Melbo Øystese forsvarte imidlertid avgjørelsen overfor tv-kanalen.

Reidar Osen ble mørbanket av kidnapperne. – Livet mitt er ikke det samme, sier han.
Reidar Osen ble mørbanket av kidnapperne. – Livet mitt er ikke det samme, sier han. (Foto: Privat)

– Jeg står inne for de prioriteringene som er gjort. Dette er blitt undersøkt av både varslingsgruppen og den etterforskningen som er gjennomgått av en annen enhet i distriktet vårt, sa hun.

Osen selv er sikker på hvem som sto bak. Han mener han har flere bevis på at en rumensk bande er gjerningsmennene.

– Jeg har et veldig godt språkøre, og snakker både fransk, italiensk og tysk, i tillegg til engelsk og norsk. Gjennom hele kidnappingen kjente jeg igjen den helt spesielle rumenske aksenten.

I ettertid av kidnappingen har Osen iverksatt flere sikkerhetstiltak. Han har forsterket overvåkningssystemet, og egen voldsalarm.

Osen har også utlovet en dusør på 500.000 kroner for tips som bidrar til å løse saken. Han håper at Hagen-forsvinningen blir etterforsket godt og løst.

– Hvis ikke tror jeg ikke kidnappingen utenfor Oslo blir den siste, sier han.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Jens Ulltveit-Moe og familien ble ranet i feriehjemmet, men tror ikke rike nordmenn trenger å være engstelige: – Det vi har å frykte er frykten selv
Investor Jens Ulltveit-Moe kommenterer den antatte bortføringen av Anne-Elisabeth Hagen, konen til en av Norges rikeste menn.
01:51
Publisert: