Styret i Ace Shops, som eier hele The Body Shop-kjeden i Norge, har begjært rekonstruksjon etter å ha havnet i alvorlige økonomiske problemer. Selskapet sliter med en samlet gjeld på 62,6 millioner kroner.
– Begjæringen om rekonstruksjonsforhandling er begrunnet med at Ace Shops har alvorlige økonomiske problemer, og at selskapet ikke har funnet en løsning på gjeldsproblemene, heter det i kjennelsen til Ringerike, Asker og Bærum tingrett.
Eieren bak kjeden er Tim Einar Christensen, som åpnet den første butikken i Norge i 1985. Virksomheten har i dag utsalgssted fordelt over hele landet.
DN har ikke lyktes med å få en kommentar fra Christensen.
Prøver å sikre videre drift
Ace Shops er en del av Pocos-konsernet. Konsernet har en rekke butikker innenfor The Body Shop-kjeden, som selger hudpleie- og makeup-produkter, og har enerett på salg av disse produktene i Norge.
Ace Shops driver butikkene og er konsernets driftsselskap, hvor blant annet de fleste av konsernets 275 butikkansatte jobber.
Det er selskapene Pocos Holding, Pocos Eiendom, A. Christensen Engros og Ace Shops som tar del i rekonstruksjonsprosessen. Tim Christensen står oppført som daglig leder og styreleder i alle selskapene.
Det er advokat Andreas S. Christensen i Kco er hyret inn som rekonstruktør. Han sier at de nå prøver å finne en løsning på de økonomiske problemene.
– Vi prøver å finne en mulig løsning hvor vi sikrer videre drift og gi de beste løsningene for kreditorene. Det er betydelig økonomiske problemer og situasjonen er vanskelig, sier Andreas S. Christensen.
Høy gjeld
I tingrettens kjennelse er det opplyst at Pocos Holding har 49,6 millioner i gjeld, A. Christensen Engros 40,5 millioner kroner og Pocos Eiendom har 4,3 millioner i gjeld.
Christensen opplyser at det er både intern gjeld i konsernet og eksterne kreditorer, som leverandører og det offentlige.
– Nå er vi i en innledende fase og vi jobber så fort som mulig. Vi har et ønske om at dette skal skje så effektivt som mulig, sier Christensen.
I kjennelsen fra Ringerike, Asker og Bærum tingrett kommer det frem at Ace shops gjeld til det offentlige består av utestående merverdiavgift og arbeidsgiveravgift for sjette termin 2022, og i første termin 2023.
I tillegg fremgår det at Ace Shops har gjeld til ansatte i form av utestående feriepenger. Dette beløper seg til rundt fire millioner kroner.
Svakere krone gir problemer
En sentral faktor for de økonomiske utfordringene i selskapet skal være at pundet gradvis er blitt sterkt styrket, sammenlignet med den norske kronen. Ettersom selskapet kjøper varer fra England, har dette bidratt til gradvis å svekke likviditeten i selskapet, heter det i kjennelsen.
Det opplyser også at de økonomiske utfordringene skyldes konsekvensene av pandemien og nedstengningen som fulgte. Deretter har rentehevninger, økte strømkostnader og økte leiekostnader preget selskapet. Samtidig har den generelle prisveksten på varer og tjenester har økt.
Selskapet og konsernet maktet ikke å innhente tapet de ble påført under denne perioden, heter det.
Kosmetikkjeden har syv inkassosaker, blant annet fra DNB med en sum på nær 1,6 millioner og onsdag denne uken kom det nok en krav fra Skatteetaten på 1,5 millioner kroner. De syv inkassosakene utgjør til sammen over tre millioner.
Konkurrent gikk nylig konkurs
Det er ikke første gang The Body Shop opplever økonomiske problemer. I årene 2012 og 2013 slet kjeden med økonomiske problemer.
Tidligere i mars ble det kjent at kosmetikkjeden Lush gikk konkurs. Selskapet ble etablert i 2008 og har siden 2019 slitt med sviktende resultater.
Ifølge styreleder Ola Løvaas kom det som et resultat av to år med pandemi og sviktende salg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.