Dow Jones nådde torsdag kveld en ny rekordhøy sluttnotering, den første rekorden siden fredag 26. januar, da sluttkursen ble 26.616,71.

Den nye toppnoteringen er 26.656,98 opp mer enn 250 poeng, eller 0,95 prosent

Nesten alle de 30 tungvekter-aksjene som inngår i indeksen steg torsdag. Aksjene plukkes ut av et råd.

Fest i skyggen av en krig

Toppen var ikke langt unna da uken startet, men gjennom helgen og mandagen ble ryktene om en nærstående opptrapping av handelskrigen mellom USA og Kina stadig mer konkrete. Det fikk investorene til å bli nervøse. Men Dow Jones falt mindre enn de andre store indeksene, og de tre neste dagene har det vært lite spor av frykt for handelskrig i handelen.

Finansfjernsynskanalen CNBC snakket med investeringsstrateg Brent Schutte i Northwestern Mutual Wealth Management. Han er optimist.

– Jeg tror vi beveger oss bort fra frykt for en global handelskrig, og kanskje bare til én med Kina, sa han.

– Tidligere så det ut til at flere land ville havne i bråk med administrasjonen. Men nå ser det ut til å bare være ett.

Strateg Kate Warne i Edward Jones konstaterer at handelsnyheter både har vært en positiv og en negativ driver så langt i år.

– Jeg er slett ikke overrasket over at investorene betrakter de seneste tollene og den mer dempede responsen fra Kina som noe positivt, sier hun, men legger til:

– Jeg tror ikke bekymringene for handelen er helt over, særlig ikke hvis USAs straffetoller øker til 25 prosent.

Bred oppgang

Også den teknologitunge Nasdaq-indeksen og den mye bredere S&P 500-indeksen steg torsdag, og blant de største vinnerne er Google, Facebook og Microsoft, som alle er opp godt over halvannet prosent. Nasdaq økte 0,98 prosent.

S&P 500 er også i rekordland, men forrige toppnotering, på 2914 punkter er ikke eldre enn fra 29. august. S&P 500 endte opp 0,78 prosent til 2930,75 poeng.

Den amerikanske presidenten Donald Trump var selv svært fornøyd med rekordnoteringene på Wall Street torsdag.

I en melding på sitt favorittmedium Twitter, gratulerte han alle med rekorden.

– S&P 500 når all-time-high Gratulerer USA!, skrev presidenten.

Apple bidrar

Apple er en av de viktigste bidragsyterne til oppgangen i Dow Jones-indeksen, en indeks som fastsettes av en gruppe utvalgte forståsegpåere – og som skal representere de viktigste bedriftene i amerikansk næringsliv.

Sammenligner man kursutviklingen for Apple med andre ledende teknologiselskaper, som Facebook, Amazon.com, Netflix og Google-eier Alphabet (de såkalte FANG-aksjene), er Apple likevel forbikjørt.

En av taperne på børsen var det gamle fyrtårnet, General Electric. Selskapet, som er kjent som et bredspektret konglomerat, falt mer enn tre prosent etter at aksjeanalytikere i meglerhuset JP Morgan kuttet sitt kursmål på selskapet fra 11 til 10 dollar. Aksjen sluttet på 12,46 dollar på New York-børsen. JP Morgan frykter svake resultater blant annet fra energibiten av konglomeratet og fra tilknyttede virksomheter, ifølge CNBC.

Nvidia var også blant taperne etter at Morgan Stanley var skuffet over brikkeselskapets nye spill-databrikke.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.