Fra oktober 2020 til august året etter, gikk Tokyo-noterte Softbank inn med rundt 30 milliarder kroner i fire norske selskaper. Investeringene i e-læringsselskapet Kahoot, lagerselskapet Autostore, dagligvareaktøren Oda og teknologiselskapet Gelato var av klassisk Softbank-merke, og gjorde konglomeratet til en av de viktigste eierne i hvert av selskapene.
Den japanske grunnleggeren av teknologi- og investeringsselskapet Softbank, Masayoshi «Masa» Son, har siden 1990-tallet stått bak en rekke spektakulære investeringer i oppstartsselskaper. Investorer var på forhånd forberedt på kriseresultater når kvartalsresultatet skulle legges frem.
Og nettopp slik ble det.
Aksjekursen halvert
For regnskapsåret, som ble avsluttet 31. mars, hadde selskapet det største tapet siden investeringsfondet ble startet i 2017. Tapet er på 27,4 milliarder dollar, eller 271 milliarder norske kroner etter dagens kurs.
Aksjekursen på Softbank Group er halvert på 12 måneder og falt med over to prosent onsdag morgen ved Tokyo-børsen i forkant av resultatfremleggelsen, som kom torsdag.
Det har vært uro i globale markeder på grunn av høy inflasjon og Feds heving av styringsrenten i USA. Dette har fått investorer til å flykte fra teknologiselskaper. I tillegg har krigen i Ukraina og korona-nedstengning i Kina ført til bekymring for global vekst, og dermed lagt ytterligere press på markedene.
Under resultatfremleggelsen sa Son at slike faktorer har forårsaket «confusion in the world» og i markedene.
– Nå som verden er i kaos og vi må være sikre på å ha mye penger, og ikke gjøre nye tilfeldige investeringer, sa Son ifølge Bloomberg.
Strengere kriterier
Ifølge CNBC sier Son at selskapet nå vil gå inn i en forsvarsmodus som et resultat av motvinden, noe som vil bety å ha strengere kriterier for nye investeringer.
Son er kjent for en risikosøkende investeringsstil der han drysser enorme summer over selskapene han tror vil stå igjen som vinnerne i fremtidens næringsliv. Siden han grunnla Softbank i 1981, har japaneren stått bak noen av historiens beste investeringer, men også noen av de mest mislykkede.
«Hele Softbanks forretningsstruktur er basert på en viktig forutsetning, og det er stigende aksjekurser. Denne grunnleggende mangelen blir stadig mer blottstilt av børsnedgangen», skriver Asymmetric Advisors i en ny analyse.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.