Ifølge ferske ligningstall fortsetter Reitan-familien å øke formuene sine. Odd Reitan (67) har bygget opp en enorm formue gjennom dagligvarekjeden Rema 1000, som han kontrollerer sammen med sine to sønner, Ole Robert (47) og Magnus Reitan (43).

I ligningstallene for i fjor står Odd Reitan oppført med en formue på 6,3 milliarder kroner, noe som er en økning på 1,2 milliarder fra 2016.

Eldstesønnen Ole Robert Reitan økte formuen med en halv milliard til 4,6 milliarder kroner, og det samme gjelder for Magnus Reitan.

Til sammen står de tre familiemedlemmene oppført med en formue på 15,5 milliarder kroner.

Også når det gjelder inntekten er det Odd Reitan som drar inn mest. Han hadde en skattbar inntekt på 7,7 millioner kroner, noe som er et par millioner mer enn året før.

Tjente 711.000 på Kolonial

For Kolonial-sjef Karl Munthe-Kaas stiller saken seg ganske annerledes. Selskapet er en av de mest kjente nettbutikkene for levering av dagligvarer, men har enda ikke maktet å tjene penger.

Regnskapet for 2017 viser at selskapet tapte en kvart milliard på driften i fjor Samtidig har verdien av aksjeposten til Munthe-Kaas økt kraftig. I fjor sommer ble selskapet verdsatt til 1,5 milliarder. Da de hentet inn Kinnevik på eiersiden i år, hadde prislappen økt til i overkant av 2,2 milliarder.

Underskuddet skyldes ikke at Munthe-Kaas har tatt ut millionlønn. I 2017 står han oppført med en skattbar inntekt på 711.000 kroner. Det er en kraftig nedgang fra året før, da han sto oppført med en inntekt på 7,4 millioner kroner. Den inntekten stammet hovedsakelig fra salg av aksjer og en opsjon.

Munthe-Kaas står oppført med null kroner i formue, men han eier fremdeles over ti prosent av aksjene i Kolonial.

Få endringer for familien Johannson

Da går det bedre med familien som eier det som er Rema 1000s argeste konkurrent, nemlig familien Johansson. Familien eier 74 prosent av dagligvaregiganten Norgesgruppen, som opprinnelig var en grossist.

Ved årtusenskiftet ble handelshuset Norgesgruppen etablert etter en fusjon mellom grossist og butikkvirksomhetene. De siste årene har dagligvarekjeden, som blant annet består av Kiwi, Bunnpris, Meny og Joker, økt inntektene med fire-fem milliarder i året.

I 2017 tok Norgesgruppen ytterligere grep om markedet med en vekst på syv prosent.

Til tross for et sterkt resultat fikk styreleder Knut Hartvig Johannson (81) redusert formuen sin med 16 millioner kroner til 92,4 millioner. Den skattbare inntekten økte fra 4,1 til 12,8 millioner.

Sønnen Johan Johannson (51) sitter i konsernledelsen og er sterkt involvert i den daglige driften. Med en inntekt på drøye fem millioner og en formue på 1,2 milliarder bød 2017 på få endringer for Johannson.

Også onkelen hans Torbjørn Johannson (70) hadde en stabil formue på 207 millioner kroner. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Gasellekonferansen
01:08
Publisert: