– Det er søppelet som nesten har tatt livet av oss. Det har nesten tatt livet av meg som forretningsmann og selskapet, sier tidligere Veireno-sjef Jonny Enger.

For første gang siden 2011 endte Engers selskaper med et negativt resultat etter skatt. En del av tapet skyldes Veireno-konkursen. Regnskapene for morselskapet Mece Invest viser at tapet på Veireno har vært 22 millioner de to siste årene.

– Omstillingen etter Veireno har vært svært kostbar. Vi har gått fra 400 til rundt 120 personer som jobber i konsernet. Det er klart at det går også ut over det andre vi driver med, sier han.

– Jeg får bare håpe at vi klarer å overleve denne omstillingen.

Millionutbytte

Omsetning i selskapene holder seg imidlertid jevnt med året i forveien på rundt 218 millioner kroner. Mece eier store deler av selskapene Veitransport as, Østkran as og Akershus tungbilservice as.

På tross av et vanskelig år, tok sjefen selv ut et utbytte på 8,7 millioner kroner i tillegg til en lønnsytelse på 1,8 millioner. Året før ble utbyttet på 25 millioner kroner.

– Hva tenker du om å ta utbytte når konsernet går i minus?

– Jeg la mer penger inn i Veireno og renovasjonen i Oslo enn jeg har tatt ut i utbytte. Disse investeringene skulle man vel vurdert tidligere når man ser på det i ettertid, sier Enger.

Bot og tiltale

Etter flere måneder preget av søppelkaos klager og brudd på arbeidsmiljøloven, gikk Veireno konkurs i februar 2017. I ettertid er også Enger blitt tiltalt for brudd på arbeidsmiljøloven. I tillegg ble VT-gruppen, eid av Mece Invest, ilagt en bot på 5,3 millioner kroner. I regnskapet kommer det frem at dette ikke er en bot han ønsker å betale.

– VT-gruppen as har ikke vedtatt forelegget da selskapet bestrider dette. Det foreligger vesentlig usikkerhet rundt hvorvidt dette er en forpliktelse som faktisk vil materialisere seg, og eventuelt størrelsen på denne forpliktelsen. Forelegget er derfor ikke blitt regnskapsført som en del av konsernregnskapet for 2017, står det i notene.

– Hva tenker du om boten og tiltalen?

– Det er ting vi ikke rår over. Utover det vil jeg ikke kommentere noe ytterligere, sier Enger.

Rettssaken mot Enger og VT-gruppen er berammet til å starte 4. september i Follo tingrett.

Ingenting å tape

Tidligere i sommer skrev DN om at flere av Jonny Engers selskaper måtte tilbakebetale konkursboet til Veireno til sammen en million kroner. Dette skjedde etter at det hadde vært overføringer mellom selskapene kort tid før konkursen. Dermed var beløpene omstøtelige og kunne kreves tilbake. Oslo kommune leverte også et krav mot boet på 82 millioner kroner. Kravet ble ikke innfridd.

Enger selv ser ikke veldig lyst på fremtiden:

– Vi har tapt penger uten at det er noe igjen å tape.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Bahareh Letnes: – Per er arbeidsledig. Hva skal jeg med Per da, hvis jeg er spion?
Her er noe av det som ble sagt under Per Sandberg og Bahareh Letnes’ opptreden under Arendalsuka tirsdag.
02:31
Publisert: