– Dragkampen mellom sterkere inntjening og høyere renter vil bli intens, skriver Nordea-strategene Erik Bruce og Joachim Bernhardsen i en rapport fredag.

Det har vært nok en uke med store svingninger på de amerikanske børsene, som følge av en ny markant oppgang i de lange amerikanske statsrentene. Den teknologitunge Nasdaq-indeksen startet uken med en oppgang på tre prosent, men falt så tungt i tre dager på rad. Fredag steg indeksen 1,55 prosent, etter en tøff uke.

– Høyere renter gikk «seirende» ut av krigen denne uken, og sendte aksjer ned, med teknologiaksjer som største taper, skriver Nordea-strategene.

Ifølge dem er det grunn til å vente sterkere inntjening fra selskaper nå som det er tegn til normalisering av økonomien og gjenåpning av samfunnet. Men en økonomisk normalisering fører også med seg høyere renter, påpekes det.

Porteføljeforvalter Mariann Stoltenberg Lind i fondsforvalteren Odin viser også til at aksjemarkedet har fått merke motvind fra renteoppgangen, men trekker samtidig frem flere faktorer som trekker i positiv retning.

– Godkjenning av nye vaksiner gir håp om raskere normalisering av samfunnet, finanspolitiske stimulansepakker bidrar til økt økonomisk aktivitet, og mange selskaper kan vise til bedre resultater enn ventet for 2020, skriver hun i en rapport fredag.

Fed klarte ikke roe ned markedet

Rentene på amerikansk statsgjeld har fått et betydelig løft den siste måneden. Den amerikanske tiåringen, som er den amerikanske statsrenten med ti års løpetid, omtales ofte som verdens viktigste rente fordi den er en referanse for mange renter og andre finansielle størrelser verden over. Tiåringen steg igjen til de høyeste nivåene siden februar i fjor denne uken, da den torsdag nådde over 1,6 prosent. Fredag kveld lå tiåringen på 1,56 prosent.

Renteoppgangen utløste et betydelig fall i det amerikanske aksjemarkedet i midten av denne uken. I løpet av tre dager falt Nasdaq-indeksen rundt seks prosent, mens samleindeksen S&P 500 falt drøyt tre prosent.

– Til tider vil rentene ha det klare overtaket, spesielt ved raske bevegelser som vi har opplevd i det siste, skriver Bruce og Bernhardsen.

Torsdag kveld deltok USAs sentralbanksjef Jerome Powell i et intervju med næringslivsavisen Wall Street Journal, der han fikk spørsmål om amerikansk økonomi og oppgangen i de lange rentene. Under og etter intervjuet steg tiåringen videre, og var på det høyeste på 1,6 prosent.

SEB-analytiker Laura Mohtadi viser til at Powells uttalelser om at styringsrenten skal forbli lav ikke var nok til å forhindre en oppgang i rentene.

– Med dagens anstrengte verdsettelser av aksjer, vil sentralbankene fortsette å følge utviklingen i finansmarkedet, skriver hun i en rapport fredag.

Mener renter og aksjer vil stige i takt

Bruce og Bernhardsen i Nordea er positive til aksjemarkedet fremover, og trekker frem at det historisk er inntjeningen som går seirende ut av kampen mellom inntjening og renter.

De tror rentene og aksjemarkedet vil stige i takt fremover, men opprettholder et positivt syn på såkalte verdiaksjer over vekstaksjer. Sistnevnte har fått medhold fra både lave renter og nedstengningen av samfunnet, ved økt etterspørsel etter e-handel, nettspill og hjemmekontor.

– Når vi nærmer oss gjenåpning av den globale økonomier begynner markedet å stille spørsmål ved om vinden vil fortsette å blåse i samme retning for vekstaksjene. Vi holder en knapp på at rotasjonen i markedet vil fortsette ut av teknologi, skriver Bruce og Bernhardsen.

Kraftig oljeprisøkning

Denne uken har også budt på store bevegelser for oljeprisen, som fredag steg til sitt høyeste nivå siden mai 2019. Oppgangen kommer etter at det utvidede oljekartellet Opec+ besluttet å videreføre sine produksjonskutt i et møte torsdag.

Prisen for et fat med nordsjøoljen brent handles til over 69 dollar fredag, og har steget nær ti prosent siden mandag. Oljeprisoppgangen ga støtte til Oslo Børs, som endte dagen opp 1,3 prosent fredag.

Flere energianalytikere har tatt til orde for at oljeprisen vil fortsette oppover. Blant dem er DNB Markets.

– Vårt brent-estimat for andrekvartal var 62 dollar fatet før møtet i Opec, men vi ser nå risiko for at prisene stiger til over 70 dollar fatet i løpet av de neste par månedene, heter det i en oppdatering fra meglerhuset.

Danske Bank Markets tror imidlertid ikke på en vesentlig oppgang i oljeprisen på kort sikt.

– Hvis oljeprisen stiger ytterligere i løpet av mars, vil vi nok se at Opec+ øker produksjonen, skriver Danske Bank-økonomene i en markedsrapport fredag. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.