Mandag var en kjip dag for de fleste investorer og forvaltere. Børskrakk er sjelden kost og oljeprisfall på rundt 30 prosent vil få de fleste til å gå igjennom regnearkene sine en gang til.

Tirsdag gjør Nordea Markets store endringer i sine anslag for rente- og valutamarkedet.

Nå skal en euro koste 11 kroner de neste månedene, mener meglerhuset.

Venter mer fra sentralbankene

– Med nedsmeltingen av markedet i full sving nærmer også amerikanske statsrenter seg null kjapt. Det verste kan fortsatt være foran oss og de nåværende markedsforholdene fortsetter å foretrekker trygge havner, skriver sjefanalytiker Jan von Gerich og sjefstrateg Andreas Steno Larsen i Nordea Markets i en fersk oppdatering.

Banken tror at responsen fra sentralbankene så vidt har begynt.

– Det virker stadig mer usannsynlig at smerten og usikkerheten i finansmarkedene vil avta raskt. Det virker i hvert fall mer sannsynlig at flere lettelser fra sentralbankene må til for å motvirke risikoen global økonomi står overfor, skriver de to.

Til tross for at man nå har begynt å se de faktiske økonomiske konsekvensene av koronavirusutbruddet, mener Nordea-analytikerne at usikkerheten fortsatt er såpass stor at optimistene vil sitte i ro foreløpig.

Senker renter og kronekurs

Nordea Markets har nå senket sitt anslag for lange amerikanske statsrenter betydelig. I sitt tidligere anslag la banken til grunn en ti års statsrente på 1,70 prosent og 1,80 prosent for henholdsvis de neste tre månedene og utgangen av 2020.

Dette er nå nedjustert til 0,30 prosent og 0,70 prosent.

Nordea Markets' anslag for ti års statsrente i USA. Gamle anslag i parentes.

– Mens dagens rekordlave rentenivåer kanskje ikke er bærekraftig på lang sikt, er vi i større grad skeptisk til å anslå mye høyere renter selv mot slutten av vår horisont, skriver analytikerne.

Nordea Markets har lagt frem anslag helt frem til utgangen av 2021.

Samtidig er forventningene til den norske kronene jekket kraftig ned. I det gamle anslaget så Nordea Markets for seg at en euro ville koste 9,90 kroner og 9,80 kroner for henholdsvis de neste tre månedene og utgangen av 2020.

Dette anslaget er nå justert ned til 11 kroner og 10,60 kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.