Gründer Jakob Hatteland (65) i Nedre Vats i Rogaland er ny på listen over de 20 som tjente mest i Norge i fjor, viser skattelistene som ble lagt frem fredag morgen. Hatteland hadde en inntekt på 229 millioner kroner i fjor, og det gjør at han er på sjetteplass på inntektstoppen.

Han betalte 73,7 millioner kroner i skatt i 2016 og hadde en formue på 782,4 millioner kroner.

Hatteland er en seriegründer som har solgt flere industriselskaper de siste årene. Han begynte som grossist av elektronikkomponenter som 19-åring. Siden har han startet elektronikkbedrifter i hopetall.

I 2000 solgte han Hatteland Electronics til Arrow for 700 millioner kroner.

I 2007 solgte han Hatteland Display til oppkjøpsfondet Hercules for 350 millioner kroner.

Hatteland har vært gründer i 40 år og solgt flere bedrifter tidligere. Inntektene stammer fra tidligere salg og store overskudd i Hattelang-gruppen fra virksomhet særlig innen it-drift og programvare.

– For meg er det ikke et mål i seg selv å tjene mye penger. Vi gjør hva vi kan for å få til en god butikk og bli nummer én på det vi holder på med. Da kommer inntektene deretter, sier Hatteland til DN.

Jakob Hatteland Holding fikk et konsernoverskudd på 215 millioner kroner før skatt i 2016.

I fjor høst ble det kjent at Hatteland solgte gründerselskapet Autostore, som utvikler robotiserte lagersystemer, til det nordiske oppkjøpsfondet EQT. Hatteland eide 67 prosent, mens oppfinneren Ingvar Hongeland eide 27 prosent.

Avtalen ble kjent i desember i fjor, og transaksjonen var da ventet endelig gjennomført i januar 2017. Salgssummen har vært anslått til over tre milliarder kroner. Dette salget vil først påvirke ligningen fra 2017.

Etter at gründeren solgte Autostore er han blitt medinvestor i en storsatsing i fiskerimarkedet. Selskapet Prima Protein skal produsere proteiner og olje ut av pelagisk fisk i en fabrikk i Egersund. Hatteland er med som en rent finansiell investor. (Vilkår)

Meretes utvalgte: Den beste fra Rioja
Merete Bø gir deg tipset om den beste vinen fra Rioja. - Denne rødvinen kan ikke sammenlignes med de andre. Det passer perfekt til høstens lam, sier hun.
00:40
Publisert: