Torsdag advarte Nordea Markets i sin morgenrapport om at riggselskapet Fred. Olsen Energy er blant oljeserviceselskapene som står i fare for å «bukke under».

Den dystre spådommen ble omtalt av DN i en børskommentar og bidro til at riggaksjen falt 17 prosent på Oslo Børs torsdag.

Nordeas analysesjef Anders Hagen sa torsdag til DN at den aktuelle morgenrapporten var skrevet av studenter i Danmark, men han gikk senere tilbake på dette.

– Her hadde jeg fått feil opplysninger, sa Hagen torsdag.

I morgenrapporten fra Nordea er det oppgitt tre analytikere som forfattere. DN har sjekket de tre personenes cv på nettstedet Linkedin. Fra disse profilene går det tydelig frem at samtlige var studenter ved inngangen til året og at de har stillingstittelen «Assistant Analyst» i Nordea Markets.

«Kvalitetssikret»

Én av dem oppgir at studiene avsluttes i 2018, mens de to andre etter planen først uteksamineres i 2019. De tre analytikerne har ifølge sine Linkedin-profiler noe arbeidserfaring fra korte vikariater, internships, og deltidsjobb blant annet i bryggeriet Carlsberg og Finansavisen.

– Det er en seniorperson som er ansvarlig for produktet og alt er kvalitetssikret av denne personen før rapporten sendes ut, sier analysesjef Anders Hagen i Nordea Markets.
– Det er en seniorperson som er ansvarlig for produktet og alt er kvalitetssikret av denne personen før rapporten sendes ut, sier analysesjef Anders Hagen i Nordea Markets. (Foto: Fredrik Solstad)

– Det stemmer at disse jobber med morgenrapporten, men det er en seniorperson som ansvarlig for produktet, sier Hagen.

– Hvorfor er det kun disse tre studentene som står som ansvarlige for produktet i selve rapporten?

– De tre er ikke alene ansvarlig for rapporten, men jobber i teamet som sammen utarbeider rapporten, sier Hagen.

– Er det studentene som har skrevet rapporten?

– Det er en seniorperson som er ansvarlig for produktet og alt er kvalitetssikret av denne personen før rapporten er sendt ut, sier Hagen.

Står inne for det som er skrevet

Ifølge Hagen er det sjefrådgiver Torben Høyer som er leder for teamet som står bak morgenrapporten. Høyer er ikke navngitt i rapporten.

– Var det en uheldig formulering å skrive at Fred. Olsen Energy står i fare for å «bukke under»?

– Vi står inne for alt det som står i rapporten og mener at dette er korrekt. I selve analysen er vi tydelig på at vi frykter en utvannende emisjon og at vi derfor setter kursmålet til én krone, sier Hagen.

Han viser til at den aktuelle morgenrapporten referer til en analyse skrevet av Nordea-analytikeren Janne Kvernland. I denne analysen hevdes det ikke at riggselskapet vil «bukke under».

Da DN snakket med Hagen torsdag, slo han også fast at Nordea Markets ikke mener at Fred. Olsen Energy vil gå konkurs.

DN forøkte fredag å få en kommentar fra finansdirektøren i Fred. Olsen Energy, Hjalmar Krogseth Moe. Han svarte ikke på avisens henvendelser. (Vilkår)

Listhaug bader i blomster
På Stortinget nærmer det seg mistillit mot Sylvi Listhaug. Men på justisministerens kontor er støtten til å ta og lukte på.
00:46
Publisert: