Investor og Transocean-storeier Frederik W. Mohn (42) er på eiersiden i det John Fredriksen-dominerte riggselskapet Seadrill, ifølge en oppdatert aksjonærliste.

Gjennom sitt private investeringsselskap Perestroika as står Mohn oppført med rundt 330.000 aksjer til en samlet verdi i overkant av 50 millioner kroner.

Det er imidlertid ikke kjent om aksjene er kjøpt i markedet eller relaterer seg til sommerens finansielle restrukturering av Seadrill.

Ble kjøpt opp

Riggbransjen er også kjent terreng for den fremadstormende bergenseren som før og gjennom oljekrisen var hovedaksjonær i Songa Offshore.

Riggselskapet var i en særstilling med bygging av fire store enheter for kontrakter med Equinor (Statoil), men ble som så mange andre hardt rammet av svak oljepris og bråstans i aktiviteten.

I august i fjor ble imidlertid Songa Offshore snappet opp av den sveitsisk-amerikanske riggkjempen Transocean, som la 26 milliarder kroner på bordet.

Tidspunktet ble av mange ansett som et vendepunkt for bransjen, og for Mohn ble sårt tiltrengte verdier øyeblikkelig synliggjort.

Transaksjonen gjorde også rigginvestoren til storeier i Transocean, og han ble sittende med rundt 12 prosent.

Mohn ble så også valgt inn i selskapets styre da avtalen ble sluttført i januar i år.

Gjeld ble aksjer

Seadrill kom ut av en massiv finansiell restrukturering tidligere i sommer, som i praksis nullet eksisterende aksjer. Tidligere aksjonærer ble tilbudt rundt to prosent av nye Seadrill.

I alt ble det utstedt 100 millioner nye aksjer og mange av riggselskapets långivere fikk aksjer i bytte samt muligheten til å delta i emisjonen til gunstige verdier.

Idag prises selskapet som inntil i sommer var under konkursbeskyttelse til over 15 milliarder kroner eller rundt 150 kroner aksjen. Ifølge kilder DN har vært i kontakt med har aksjen egentlig doblet seg i verdi for dem som deltok i refinansieringen om man ser på verdsettelsen av egenkapitalen etter restruktureringen.

For de usikrede gjeldseierne innebærer dette en omtrentlig dekning på 30–40 prosent av den gamle gjelden. Stiger aksjen mer, og man har benyttet seg av det gunstige emisjonstilbudet, vil dekningsandelen være høyere.

Det er ikke kjent hvordan og når Perestroikas Seadrill-aksjer ble anskaffet. Perestroika ønsker ikke å kommentere saken overfor DN.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Denne måneden ødelegger for aksjonærene
Er det én måned du skal unngå aksjemarkedet så er det denne.
01:23
Publisert: