John Fredriksen planlegger å ta rigg-veddemålet Northern Drilling på børs allerede i år, skriver bransjeavisen Tradewinds fredag

Fredriksen opplyser til Tradewinds at selskapet vil bli notert på Oslo Børs mot slutten av året. 

Koreansk løsning

Northern Drilling, tidligere Sandbox, er etablert ut av Fredriksens private selskap Seatankers, som nylig overtok den halvt nedsenkbare riggen «West Mira» for 360 millioner dollar, angivelig halv pris.

Avtalen var en del av et forlik med Huyndai-verftet i Sør-Korea og Seadrill, der Fredriksen er styreleder og hovedaksjonær. Riggen ble bestilt av Seadrill i 2012 og var ferdig i 2014. Bestillingen ble senere hevet på grunn av forsinkelser, og i forliket fikk Seadrill tilbakebetalt forskuddsbetalingen på rundt 170 millioner dollar.

Fredriksen sikret seg også en opsjon på den halvt nedsenkbare "Bollsta Dolphin" som tidligere ble kansellert av riggselskapet Fred. Olsen Energy på grunn av forsinkelser. 

Northern Drilling har gjennom Seatankers en opsjon på kjøpe riggen for 400 millioner dollar i år og en forkjøpsrett frem til utgangen av 2019, ifølge Tradewinds.

Varsler konkursbeskyttelse

Fredriksen hentet denne uken inn 230 millioner dollar, nær to milliarder kroner, til Northern Drilling. 

Investoren sier til Tradewinds at han jakter flere gode kjøpsmuligheter i riggmarkedet, der enhetene nå selges til krisepriser. Oppmerksomheten hans er rettet mot avanserte enheter beregnet på harde farvann, som norsk sokkel er.

Fredriksens opportunistiske riggsatsning kommer samtidig som at rigg-kjempen Seadrill  står midt oppi en finansiell restrukturering. 

I forrige måned varslet Seadrill at det ville bli utfordrende å komme til enighet med kreditorene innen den tidligere varslede fristen 30. april, og at konkursbeskyttelse var et alternativ. 

Jakter også

Blant andre investorer som har kastet seg rundt i et kriseutsatt riggmarked er Fredriksens tidligere makker, Tor Olav Trøim

Gjennom satsningen Borr Drilling har han allerede sikret seg to enheter, uten å trekke på gjeld. De to oppjekkbare riggene, begge bygget ved KFELS-verftet i Singapore (2013) ble kjøpt fra Hercules Offshore og har fått navnene "Ran" og "Frigg". 

Tidligere finansdirektør i Seadrill, Rune Magnus Lundetræ, er administrerende direktør i Borr Drilling.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Møt Austins store neon-kunstner
Jeg har drømt om å bli kunstner siden jeg var liten gutt, forteller Todd Sanders. Tilfeldigheter brakte ham til Austin, og byens sjel inspirerte han til å følge drømmen.
03:55
Publisert: