For vel et tiår siden skapte det mye furore da Oljefondet solgte seg ut av Rio Tinto, verdens nest største gruveselskap, og kunngjorde at årsaken var selskapets dårlige miljøpraksis.

Beslutningen om å oppheve utelukkelsen fra Oljefondet kommer etter en tilrådning fra Etikkrådet.

Opplysninger fra Bloomberg viser nå at Oljefondet er tilbake i Rio Tinto med en eierandel på 1,4 prosent ved utgangen av september, noe som plasserer Oljefondet blant de ti største eierne. Basert på Rio Tintos aksjekurs i høst har Oljefondet betalt vel ti milliarder kroner for aksjene.

Siden Oljefondet solgte seg ut og svartelistet Rio Tinto har gruveselskapet nå solgt seg ut av all kulldrift og mye av den mest forurensende gruvedriften.

Sist ifjor da selskapet solgte seg ut av Grasberg-gruvene i Indonesia, som regnes blant de mest forurensende kobber- og gullgruvene i verden. Rio Tinto fikk 3,5 milliarder dollar for sin eierandel i gruvene som drives av amerikanske Freeport-McMoRan.

Rio Tinto har i motsetning til konkurrenter som Glencore og Anglo American, som Oljefondet boikotter, kjørt en bevisst strategi for å fremstå mer miljøvennlig. Det har Oljefondet fått med seg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.