Halvveis inn i resultatsesongen for verdens viktigste selskaper i verdens viktigste marked, USA, peker alt i retning av at virksomhetene innfrir allerede skyhøye forventninger.

Like fullt opplever man en kraftig korreksjon i aksjemarkedet, der den brede S&P-indeksen med USAs 500 viktigste børsnoterte selskaper er ned åtte prosent den siste måneden.

«Brutalt»

Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea Investment Management er overrasket over det kraftige børsfallet.

– Verdensmarkedet er ned ni prosent, og det er den svakeste måneden siden finanskrisen. Det er ganske brutalt, men i min verden har prisene gått ned, sier Næss til DN.

Han støttes av forvalter Anette Hjertø i DNB Asset Management. Hun mener frykten i markedet er overdreven.

– Det ser relativt billigere ut, og det er priset inn veldig mye frykt, sier Hjertø til DN.

Porteføljeforvalter Anette Hjertø, DNB Asset Management.
Porteføljeforvalter Anette Hjertø, DNB Asset Management. (Foto: Fredrik Solstad)

Næss finner det underlig at markedet kollapser mens analytikernes forventninger til selskapenes inntjening er nær uendret. Det kan enten være en stor mulighet eller et varsel om noe verre, påpeker investeringsdirektøren.

– Den gode forklaringen er at aksjemarkedet faller uten grunn. Da vil man få en rask innhenting. Den dårlige er at analytikerne tar feil. Da kan det falle dramatisk neste år, sier Næss.

Ingen varsler

Høsten er en tid der man normalt har god oversikt over året man er inne i og året som kommer. Normalt kommer en korreksjon etter at inntjeningsestimatene er for høye, og blir nedjustert.

Dét har ikke skjedd i år, påpeker Næss. Det har heller ikke kommet resultatvarsler fra selskapene som kan forsvare mer negative utsikter.

– Det kan ha å gjøre med tolltruslene til Donald Trump, og at analytikerne ikke klarer å konkretisere det, og dermed holder konsekvensene utenfor i sine analyser. Eller så overreagerer markedet litt, sier Nordea-toppen.

«Ingenting forklarer»

Analytikerne venter i snitt at selskapene, representert ved globale aksjer i etablerte markeder, skal levere 17 prosent bedre resultater i inneværende år enn i fjor.

Det er uvanlig mye, ettersom man både hadde sterk resultatvekst i fjor og i forfjor, påpeker Næss. Samtidig er forventningene nesten like høye til selskapene i fremvoksende markeder.

– Aksjekursene har kollapset, men fundamentale forhold med tanke på inntjeningen går egentlig bra. Ingenting forklarer hvorfor markedene har vært så svake, sier investeringsdirektøren.

Kjøpsmulighet

Han mener korreksjoner lik den vi nå er inne i, egentlig er de mest interessante periodene i aksjemarkedet.

Tallknuseren har regnet seg frem til at hvis man slavisk kjøper aksjer hver gang aksjene faller ti prosent fra topp, så får man gjennomgående høyere avkastning.

I alle perioder etter en slik korreksjon de siste ti årene har man eksempelvis fått 0,8 prosent avkastning påfølgende måned, og 0,5 prosent øvrige måneder.

Likeledes ville man få 8,6 prosent avkastning i tolvmånedersperioden etter en korreksjon, sammenlignet med 6,2 prosent ellers, ifølge Næss.

– Det rette spørsmålet å stille, er ikke om man skal selge etter at det har steget, men, skal man kjøpe etter det har falt, sier Næss.

Han erkjenner at det ikke er lett å være sikker. Likevel letter forvalteren litt på sløret for hva han selv ser etter.

– Jeg følger med på de marginale endringene i inntjeningsestimatene, og ser etter hvilken vei de tipper. Så ser jeg på de flinkeste analytikerne. Den siste tiden har de ligget høyere enn snittet, men nå ligger de litt under, i etablerte markeder. Det kan indikere at det er litt negativt inntjeningsbilde, sier Næss.

Tesla-oppjustering

I forrige uke toppet den amerikanske resultatsesongen seg med 174 selskaper. Denne uken bygger det seg opp til 138.

Etter nesten halvparten av USAs største selskaper har lagt frem tall på utviklingen per september 2018, har nær 80 prosent av dem levert bedre tall enn ventet.

Minnebrikkeprodusenten Intel, programvareselskapet Microsoft og elbilprodusenten Tesla er selskapene som kraftigst har fått oppjustert forventningene til helåret av analytikerne etter resultatfremleggelsen.

For 2019 har Intel og oljeprodusentene fått de kraftigste oppjusteringene, mens de største skuffelsene har vært industrikonglomeratet GE, den sosiale mediegiganten Facebook og Google-eier Alphabet, ifølge Næss.

I morgen, torsdag, vil markedets øyne være rettet mot verdens største selskap, elektronikkgiganten Apple, som legger frem sine resultater på Wall Street.

– De er viktige fordi de er så store og har mange underleverandører som er børsnoterte. Dermed kan resultatet få store ringvirkninger. Forventningsestimatene er imidlertid kommet litt opp i det siste, som er et godt tegn, sier investeringsdirektøren.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

–Den største elbilnyheten akkurat nå
02:08
Publisert: