Ved stengetid i USA så fordelingen på de tre hovedindeksene slik ut:

  • Dow Jones ned 0,7 prosent til 34.793 poeng.
  • S&P500 ned o, 4 prosent til 4402 poeng.
  • Nasdaq svak opp 0,17 prosent til 14.780 poeng.

Renten på amerikansk statsgjeld, «tiåringen», ligger fremdeles lavt, på 1,2 prosent – men den store hendelsen onsdag var Robinhood-aksjen, som på det meste steg over 80 prosent onsdag.

Aksjesalget syvdoblet

Forrige uke gikk selskapet bak aksjeapplikasjonen Robinhood på børs og markedet var en smule avventende. Robinhood er en aksjeapplikasjon som er gratis å bruke, og som er lastet ned over ti millioner ganger.

Selskapet ble priset under det de håpet på, og småaksjonærene ble sittende på gjerdet de første dagene. Deretter har ting skjedd fort:

Fra en børsnotering på 38 dollar per aksje, avsluttet Robinhood-aksjen med en kurs på 69 dollar. På toppunktet var kursen 85 dollar, og handelen måtte stoppes som følge av store svingninger i kursen.

Bloomberg skriver at småaksjonærer på tirsdag handlet Robinhood-aksjer for 19,4 millioner dollar, 170 millioner kroner, noe som gjorde det til gårsdagen sjette mest omsatte aksje. Den første timen ut i handelen onsdag, ble antall aksjesalg syvdoblet.

– Det er ikke normalt for en aksje på den størrelsen å bevege seg så kjapt. Jeg tror det kan skremme bort storinvestorer, sier analytiker John Heagerty til finansnyhetsstedet CNBC onsdag.

Mer enn en «meme-aksje»

Som aksjeplattform har Robinhood gjort aksjespekulasjon tilgjengelig for den gjengse amerikaner, som igjen kastet seg over tidligere storheter som videoselskapet Gamestop og kinoselskapet AMC Entertainment i vinter etter at aksjene ble hausset opp i sosiale medier.

Er plattformen som har gjort såkalte «meme-aksjer» mulig, blitt en «meme-aksje» selv?

Ikke nødvendigvis, svarer investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet og Magnus Vie Sundal, porteføljeforvalter i Borea Asset Management.

– «Meme-aksjene» har i stor grad handlet om å tjene på å fremprovosere short-skviser. Det er ikke narrativet her. I stedet har stemningen hos eksempelvis Reddit-gjengen vært at aksjen burde shortes, i sin misnøye mot handelsplattformen, sier Vie Sundal.

En short er kort fortalt et veddemål på at et aksjekurs skal falle. En short-skvis oppstår idet veddemålet er tapt, og mange på samme tid skal dekke egne posisjoner og slik sender aksjekursen ytterligere oppover.

Robinhood havnet midt i Gamestop-short-skvisen som fant sted i januar i år.

– Det vi derimot ser er at småaksjonærene har handlet stort de siste dagene. Sånn sett virker det mer som et klassisk case med svært høy optimisme, eller ren spekulasjon, i kjølvannet av en emisjon, legger Vie Sundal til.

– AMC og Gamestop er selskaper som tiden hadde rast ifra, og man oppdaget at det var shortet mot selskapene og skulle hevne seg på hvitsnippene. Robinhood har nok langt mer potensial til å bli en folkeaksje, sier Johannesen fra Nordnet.

Sosiale medier har for alvor satt sitt preg på aksjemarkedet, på forum som Reddit, der det diskuteres heftig under «Wall Street Bets».
Sosiale medier har for alvor satt sitt preg på aksjemarkedet, på forum som Reddit, der det diskuteres heftig under «Wall Street Bets». (Foto: DADO RUVIC/Reuters/NTB)

«Robinhood f***** meg»

Robinhood gjorde seg svært upopulær blant brukere, da det ble gjort forsøk på å stanse handelen og å innføre kjøpsgrenser på utvalgte aksjer for å slå ned opphaussingen av utvalgte aksjer.

Vie Sundal mener det vil være ironisk om småaksjonærene med vilje sender Robinhood til himmels, da selskapet fremdeles er ganske mislikt på forumer som Reddit og WallStreetBets.

– Robinhood f**** meg på Gamestop og jeg flyttet alle pengene mine til Webull, men jeg liker ikke Webull mobilappen like mye som Robinhood, skriver en bruker på Reditt tirsdag.

Webull er en konkurrerende app, og i skrivende stund er innlegget likt av 4700 brukere.

Vie Sundal tror det at Ark Investment Management, selskapet til den populære forvalteren og fondsgründeren Cathie Wood, har satset tungt på Robinhood kan ha skapt en «bjellesaueffekt». Wood ble kåret til fjorårets beste aksjespekulant, og mindre enn syv år etter at hun startet, forvalter firmaet hennes 58 milliarder dollar.

Siden børsdebuten har Wood kjøpt mer enn 1,5 millioner aksjer i Robinhood, og hun sitter onsdag på en aksjeposisjon verdt 100 millioner dollar, altså over 800 millioner kroner.

– Det er veldig mange som har slengt seg på, men om det er en ny Gamestop eller hvor langt det skal gå, synes jeg det er vanskelig å si noe om, sier Vie Sundal.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Cathie Wood er en av Wall Streets mest profilerte fondsforvaltere. Selskapet hennes Ark Investment Management (ARK) forvalter 53 milliarder dollar.
Cathie Wood er en av Wall Streets mest profilerte fondsforvaltere. Selskapet hennes Ark Investment Management (ARK) forvalter 53 milliarder dollar. (Foto: Cindy Ord/Getty Images for Bloomberg Businessweek/NTB)