Kunstig intelligens – hva betyr det for unge mennesker som er i ferd med å gå inn i finansbransjen? Kan jobber som i dag besettes av godt betalte kontorrotter forsvinne slik som «gutta på gulvet» har forsvunnet fra fabrikkene?
Ifølge en rapport fra McKinsey & Co estimeres det at roboter allerede er klare til å overta en tredjedel av arbeidet som bankene utfører per i dag.
Forfatterne bak rapporten la frem dette som noe positivt: De ansatte får mer tid med kundene, mer tid til å gjennomføre forskning eller drive med idémyldring.
Hos JPMorgan Chase & Co, en av de mest teknologiske bankene, tror administrerende direktør Jamie Dimon at staben hans sannsynligvis vil øke, ikke reduseres, de neste 20 årene. Teknologi kan kanskje erstatte arbeidere, uttalte han, men det skaper også muligheter.
Intervjuer med et dusin toppsjefer på Wall Street og konsulenter som er ansvarlig for distribusjonsteknologier, viser at disse er mindre optimistiske. Robotene vil ta over arbeidsoppgave etter arbeidsoppgave, sier de, og bankene vil ganske enkelt ikke trenge like mange mennesker som i dag.
Ikke uberørt
Ingen arbeidsplasser i finansnæringen kan ignorere ny teknologi, ifølge Simon Moss, sjef for revisjonsselskapet Grant Thornton Ltd.
Han gir råd til banker og investeringsselskaper om fintech og innovasjon.
– Finnes det posisjoner i finanssektoren som er uberørt av teknologi? Det enkle svaret er «nei.» Det er kun et spørsmål om når, sier Moss.
De som har adoptert ny teknologi raskt - JP Morgan, Goldman Sachs Group Inc. og Bank of New York Mellon Corp. - er i fasen der de eksperimenterer, mener Moss.
De jobber med teknologi, inkludert maskinlæringsprogramvare, som forbedrer seg selv ved å søke etter data for mønstre, og språkbehandling som hjelper datamaskinene med å forstå menneskelig tale.
Tar de kjedelige jobbene
Når firmaene finner ut hvordan man distribuerer teknologien, må en vente at rivalene raskt vil følge opp.
– Å sitte med en overkapasitet er ikke en god forretningsavgjørelse, sier Moss.
Inder Thukral, en av grunnleggerne av Kognetics LLC, lager maskinopplæringsalgoritmer som skal gjøre livet enklere for investorer som jobber døgnet rundt med fusjoner og oppkjøp.
– Det er det uinspirerende arbeidet som erstattes, har Thukral uttalt i et intervju.
Investorene bør kun fokusere på det viktigste, sier han.
– Å gå gjennom 6000 dokumenter er en jobb for datamaskinen, så la den gjøre det, sier Thukral.
Lederne i UBS Group AG benytter en digital medarbeider kalt «Amelia» for å utføre repetisjonsoppgaver i selskapets investeringsbank og i kapitalforvaltningen.
Ny robotkollega
Sjefene sier at de ansatte ikke trenger å bekymre seg over at programvaren sprer seg til andre deler av virksomheten.
– Det første spørsmålet som dukker opp i hodet mitt er «hva skjer med jobben min», sier Tom DeCarlo, administrerende direktør, som også sitter i bankens innovasjonsutvalg.
Oppsigelser er ikke en del av hans plan. DeCarlo vil ikke erstatte nåværende ansatte med roboter.
Sergio Ermotti, konsernsjefen i UBS, sa nylig i et intervju at firmaet kunne kvitte seg med 30 prosent av de ansatte i løpet av ti år. Det er ingen vei utenom at man vil trenge færre mennesker, ifølge Richard Johnson, en av topplederne for markedsstruktur og teknologi hos Greenwich Associates.
– Det er ikke som om alle kommer på jobb en dag og det sitter en hel haug med roboter der, sier Johnson.
Men til slutt kommer det en transformasjon, sier administrerende direktør Chetan Dube hos IPSoft.
Han jobber for UBS og mer enn 100 andre finansbedrifter for å distribuere selskapets programvare.
– Tid, tidevann og teknologi venter ikke på noen, sier Dube.
Bloomberg/Dagens Næringsliv(Vilkår)