Skandiabanken kjøper rundt 40 prosent av aksjene i bergensselskapet Quantfolio, et oppstartsselskap som utvikler rådgivingsroboter for sparing. I løpet av året skal bankens kunder få råd fra iskald kunstig intelligens.

– Roboten baserer seg på fakta og strategier som beviselig gir effekt. De er ikke forutinntatte som oss mennesker og kan vurdere veldig mye mer informasjon, sier Christoffer Hernæs i Skandiabanken, som nå blir styreleder i Quantfolio, og er svært spent på utviklingen.

Skandiabanken vil ikke si hvor mye den har betalt for aksjene. 

Ventet milliardindustri

Rådgivingsselskapet Deloitte venter at robotrådgivere vil håndtere formuer på 3000 milliarder euro allerede i 2020 og at det blir en ny femdobling frem mot 2025, mens BI Intelligences estimater ligger enda mye høyere. Største selskap nå er Betterment, som i 2016 håndterte plasseringer for 5 milliarder dollar.

I Norge er dette foreløpig upløyd mark, ifølge Hernæs, men flere tenker i de samme baner. Personlig forhold til rådgiveren kommer neppe til å være sentralt fremover, sa Jan Erik Kjerpeseth, administrerende direktør i Sparebanken Vest, nylig på Finansdagen Vest-konferansen i Bergen.

– Vi kommer ikke til å prioritere investeringer i rådgiverkanalen, men rådgi når kunden logger seg inn i banken, sa han.

– Vi jobber med ulike automatiske løsninger for å gi individuelt tilpassede råd om sparing og plassering, men foreløpig ønsker vi ikke å si noe konkret om tidsperspektivet, sier Even Westerveld, kommunikasjonsdirektør i DNB.

Regner seg frem til råd

Første versjon av fra Skandiabankens robot blir trolig ganske enkel, og vil kanskje ikke oppleves som en «robot». Kundene får noen spørsmål om sin økonomi, ønsket risikoprofil og noen andre preferanser, og får individuelt tilpassede og automatiske råd om fond og andre investeringer.

Valgene blir tatt basert på Quantfolios kunstige intelligens som regner seg frem til rådene basert på historiske data og kundenes preferanser.

– Skandiabanken er veldig gode på å gjøre kompliserte ting enkle for kundene. Vårt bidrag er de underliggende beregningene, sier Jan Åge Skaathun, salgsdirektør i Quantfolio og én av to gründere i selskapet. 

Jan Åge Skaathun er en av to gründere i Quantfolio og var tidligere med på å starte Itslearning. Nå får de Skandiabanken inn som storeier og kunde.
Jan Åge Skaathun er en av to gründere i Quantfolio og var tidligere med på å starte Itslearning. Nå får de Skandiabanken inn som storeier og kunde. (Foto: Privat bilde)

Etter hvert kan det bli mer kontinuerlig rådgivning, eller man kan la roboten flytte pengene dit det ser mest lønnsomt ut – innenfor parametere kunden har satt opp.

Krever robot-tillit

Hernæs håper de over tid kan åpne for mer automatiske pengeplasseringer, for dem som ønsker det.

– Mitt drømmescenario er banktjenester som bare skjer uten at jeg tenker på det – at jeg har tillit til at min bank vil det beste for meg og at jeg ikke bekymrer meg for om jeg betaler for mye, sier han.

Denne tilliten er det ikke alltid menneskelige bankrådgivere kan smykke seg med. Mange norske banker har de siste årene måttet betale erstatning for råd som retten fant knapt kunne gagne andre enn banken.

Hernæs sier roboter baserer seg på fakta og ikke kan lyve. Men han mener vår toleranse for feil hos roboter er mye mindre enn for menneskelige feil, og viser til oppstyret som følger hvis en selvkjørende bil krasjer. Derfor er bankens omdømme avhengig av at robotene gjør en veldig god jobb. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.