Lyden av åtte seriestilte trykkbor som pumper seg gjennom massiv granitt bryter seg vei gjennom den tykke høsttåken som har lagt seg rundt Lundhs Malerød-brudd utenfor Larvik.

– Se på dette krystallspillet. Det er disse store krystallene som gjør Larvikitt så unikt, sier gründer og daglig leder Torger Lingelem i Rocks of Norway.

En stor borerigg montert på en gravemaskin gjør grovjobben og kutter de massive granittblokkene i mer håndterlige biter som passer fint inn i kjempebittet til «Mjølner».

– Dette er verdens største steinsplitter. Oppkalt etter Tors hammer, sier Lingelem, mens han ivrig griper etter spakene som vekker kjempeglefset til liv.

Hva er gasellebedrifter, sjefredaktør Amund Djuve?
DNs sjefredaktør Amund Djuve forklarer hva en gasellebedrift er og hvorfor DN skriver om dem.
00:28
Publisert:

Med 900 tonns trykk, tilsvarende vekten av tre A380, verdens største passasjerfly, biter Mjølner seg gjennom granittblokkene som om de skulle være blåbærpai.

– Den største blokken vi har delt var 1,05 meter høy og 1,95 meter bred, sier Lingelem med stor entusiasme.

En gjørmete ambassadør

Rocks of Norway er en av årets gasellebedrifter i Vestfold. I årene 2014–2017 mer enn tredoblet selskapet omsetningen, og Lingelem er ikke i tvil om hvem som er den viktigste bidragsyteren.

– Det var først da vi skaffet oss «Mjølner» at ting begynte å gå oppover. I begynnelsen hadde vi noen billige Kina-knekkere, men det fikk vi ikke noe sving på og det var store vedlikeholdskostnader på våre gamle maskiner, sier granittgründeren.

Andreas Bjørgan forbereder kiling av en granittblokk. Steinblokkene grovdeles ved hjelp av bor og kiling, før Mjølner biter seg gjennom steinblokkene for å gi en naturlig røff knekkflate.
Andreas Bjørgan forbereder kiling av en granittblokk. Steinblokkene grovdeles ved hjelp av bor og kiling, før Mjølner biter seg gjennom steinblokkene for å gi en naturlig røff knekkflate. (Foto: Fartein Rudjord)

Det tsjekkiskproduserte kjempeglefset var den første og største av sitt slag i Norge når Lingelem fikk den til Larvik i 2014. Den tsjekkiske ambassadøren var med på åpningen og hans mørke Mercedes måtte kjempe seg gjennom tre kilometer med gjørmete anleggsvei for å komme opp til steinbruddet.

– Det var en grisete affære. Men han fikk pølser og kake og kastet glans over åpningen, sier Lingelem.

Fra søppel til gull

– Du må være litt steingal for å holde på med dette, sier Lingelem.

Han har lang erfaring som økonomi- og markedssjef i Larvik Granite, men i 2010 bestemte han seg for å satse alene. Samarbeidspartner ble larvikitt-giganten Lundhs som er hovedkonkurrenten til hans tidligere arbeidsgiver.

– Jeg syntes det var forferdelig trist at så mye av den flotte larvikitten som tas ut ikke blir brukt, sier gründeren.

Per Ole Bjerkholt må analysere stein og sprekker, samt måle opp nøyaktig før han dundrer løs med seks seriestilte trykkbor.
Per Ole Bjerkholt må analysere stein og sprekker, samt måle opp nøyaktig før han dundrer løs med seks seriestilte trykkbor. (Foto: Fartein Rudjord)

Han anslår at så lite som fem til ti prosent av granitten som blir tatt ut av steinbruddene til de tradisjonelle larvikitt-aktørene faktisk blir solgt. Det meste av restene blir liggende ubrukt, mens noe brukes til kystsikring eller knuses til pukk.

– Det er på grunn av de høye kvalitetskravene på den larvikitten som eksporteres, men dette er jo veldig flott stein som det er synd å kaste, sier Lingelem.

Det var ideen om å utnytte dette restmaterialet bedre som dannet grunnlaget for opprettelsen av Rocks of Norway. I 2016 vant selskapet Norsk Bergindustris innovasjonspris for prosjektet. Fra søppel til gull, eller i hvert fall gråstein.

Egen rockelåt

Til lyden av Queens eviggrønne hit «We will rock you» tygges gråstein i et forrykende tempo i Rocks of Norways interne presentasjonsvideo.

– Uff, du må ikke skrive det. Jeg tror ikke vi har rettighetene, sier Lingelem.

– Vi har laget vår egen låt, men har ikke rukket å laste den opp ennå, legger han til.

Steingründer Torger Lingelem viser stolt frem musikkvideoen til Rocks of Norways egen rockelåt laget i samarbeid med Sandefjord-rockeren Elling Hem.
Steingründer Torger Lingelem viser stolt frem musikkvideoen til Rocks of Norways egen rockelåt laget i samarbeid med Sandefjord-rockeren Elling Hem. (Foto: Fartein Rudjord)

I sommer tok Sandefjord-rockeren Elling Hem med seg gitaren opp i steinbruddet og ble umiddelbart inspirert. Resultatet er den fengende granitt-låten «Let it Rock».

– Dette blir en hit, sier Lingelem med et bredt smil mens han viser frem musikkvideoen som blant annet viser Mjølner i fri dressur og en dansende gravemaskinfører.

– Jeg må redigere den litt. Vi fikk noen studenter fra videregående til å lage den og det er ikke alt som fremstiller oss så bra, sier Lingelem

En arbeider som dundrer løs med et håndholdt trykkbor rett i granitten er å ta det litt langt.

– Det har vi sluttet med, slår Lingelem fast.

Reduserer utslipp med 90 prosent

Rocks of Norways hovedprodukt er Larvikblokka, granittblokker i ulike størrelser som kan brukes til murer og lignende. De største kundene er anleggsgartnere og entreprenører som bygger murer i forbindelse med store vei- og byggeprosjekter, men selskapet har også mange privatkunder.

– Det unike er at blokken er knekt slik at man får en naturlig grov overflate, noe helt annet enn det man får med sag eller bor, sier Lingelem.

Med den samlede vekten av tre av verdens største passasjerfly tygger steinsplitteren Mjølner seg rett gjennom granittblokkene. Den største blokken Mjølner har knekt var over én meter høy og nær to meter bred.
Med den samlede vekten av tre av verdens største passasjerfly tygger steinsplitteren Mjølner seg rett gjennom granittblokkene. Den største blokken Mjølner har knekt var over én meter høy og nær to meter bred. (Foto: Fartein Rudjord)

Hovedkonkurrenten er steinblokker importert fra Kina, og kortreist stein har åpenbare klimafordeler.

– På norsk stein er utslippene rundt 90 kilo CO2 per kubikk, mens det på stein importert fra Kina er utslipp på 900 kilo per kubikk. Så utslippene kan reduseres med 90 prosent, sier Lingelem.

Også i forhold til sement har norsk stein store klimafordeler, ifølge granittgründeren.

Vil inn i regjering

Etter samlede tap på 1,9 millioner kroner i de seks første årene, har Rocks of Norway hatt et samlet overskudd på tre millioner kroner de siste to årene. Nå planlegger selskapet å investere i teknologi som kan bringe granitten til nye høyder, i hvert fall fra bakken og opp på veggen.

– Vi ønsker å kjøpe en sag som gir oss mulighet til å produsere fasadeprodukter og en som kan lage heller og kantstein. Jeg har nettopp vært i Italia for å se på maskiner og skal til Kina om noen uker, sier Lingelem.

Han anslår at denne investeringen vil være på rundt ti millioner kroner.

– I tillegg må vi bygge en fabrikk, sier Lingelem.

I samarbeid med Lundhs sikter han seg nå inn mot å kunne bekle det nye regjeringskvartalet i Oslo med larvikitt.

Per Ole Bjerkholt måler opp en larvikittblokk som skal deles opp i mindre stykker.
Per Ole Bjerkholt måler opp en larvikittblokk som skal deles opp i mindre stykker. (Foto: Fartein Rudjord)

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs Thor Chr. Jensen: Derfor har du tapt flere hundre millioner kroner, Egil Stenshagen
Egil Stenshagen har tapt flere hundre millioner kroner på et skrekkabinett av en aksjeportefølje.
01:28
Publisert: