Det årlige aksjonærbrevet fra Kjell Inge Røkke og Aker ble sendt ut fredag. 

Her kan du lese brevet i sin helhet.

I brevet omtaler han en rekke temaer knyttet til selskapene i Aker-systemet. Blant de mest interessante poengene er at Røkke tror og håper på transaksjoner i flere av selskapene. 

«Akers leverandørbedrifter er attraktive. Det er for tidlig å konkludere hva som er riktig for selskapene, aksjonærene og ansatte. Vi er åpne for å bygge større og sterkere selskaper sammen med andre, eller selge oss delvis eller helt ut. Aker kan gjerne være en mindre aksjonær i noe større som er industrielt riktig. Å skape sterkere industrielle enheter til beste for bedriftene og deres kunder, er en del av Akers arv og fremtid. Det er gjennom transaksjoner Aker har skapt de største aksjonærverdiene. Derfor både håper og tror jeg at det i løpet av 2017 vil skje endringer i eierstrukturen i et eller flere av delvis Aker-eide leverandørselskaper.», skriver Røkke i aksjonærbrevet. 

Selskapet det har stormet mest rundt er Aker Solutions. 

Oppkjøpsspekulasjoner

Spekulasjonene begynte allerede før nyttår da Aker-sjef Øyvind Eriksens uttalelser i et intervju med DN i romjulen som bidro til å sparke i gang interessen for Aker Solutions.

Utpå nyåret skrev Bloomberg at Goldman Sachs var engasjert i forbindelse med en mulig Aker Solutions-transaksjon.

I mars verserte det rykter om at Halliburton er i samtaler om kjøpe hele eller deler av selskapet og at en transaksjon er like om hjørnet. Det var Finansavisen som meldte om dette den gang, mens DN like etter kunne melde at ingen har fått noe mandat til å selge eller gjøre en transaksjon knyttet til Aker Solutions. De siste ukene har Aker Solutions-aksjem, som skjøt fart på oppkjøpsryktene, falt tilbake. 

De siste årene har det vært flere oppkjøp og fusjoner innen oljeservice globalt: Schlumberger kjøpte Cameron, Technip og FMC fant sammen og det samme gjorde GE Oil & Gas og Baker Hughes.

Analytikere har trukket frem flere sannsynlige transaksjonspartnerne for Aker Solutions: GE Oil & Gas, Halliburton, ABB og Saipem, blant annet.

Hyller Fredriksen-samarbeid

Den siste Aker-avtalen kom da selskapet investerte omtrent 600 millioner for å redde det kriserammede rederiet Farstad Shipping, som fremover vil hete Solstad Farstad etter at det vil slå sammen Solstad Offshore, Farstad og Deep Sea Supply. Den foreslåtte sammenslåingen vil ifølge selskapet skape verdens fjerde største offshore supplyskip-selskap med 154 fartøy i flåten.

Røkke beskriver situasjonen i det tøffe offshoremarkedet som «trist».

«Det er trist å se hvor mye penger som er tapt i bransjen for offshore servicefartøy (OSV). I ettertid er det lett å se at tradisjonsrike rederfamilier overinvesterte. Vi i Aker har spurt oss selv om det var hodeløse investeringsbeslutninger og/eller kundekrav som gjorde nybygg påkrevd for å kunne by på kontrakter?», skriver han i brevet.

Med på laget for å redde Farstad og Solstad fikk han den norske shippingmilliardæren John Fredriksen, i de to norske industrigigantenes første samarbeid noensinne. I aksjonærbrevet er Røkke full av lovord om sin nye forretningspartner.

«I Aker ser vi frem til å samarbeide med John Fredriksen og hans system i restruktureringen av et selskap som i dag omfatter 154 skip fra Solstad, Rem, Farstad og Deep Sea Supply. Med den kunnskapen og erfaringen kunne vi ikke fått en bedre partner enn John. Men 'warning given': Dette er en investering for de risikovillige.»(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Jeg har bokset i 70 år
Birger «Biggen» Olsen (86) har fremdeles kraft i slagene.
02:59
Publisert: