Tirsdag morgen ble det klart at Adevinta punger ut over 80 milliarder norske kroner når det kjøper Ebays rubrikkvirksomhet.

Med handelen befester Adevinta sin posisjon som en dominerende aktør i det internasjonale rubrikkmarkedet, med markedsplasser i et antall land spredt rundt om i verden.

Det blir altså den største fjæren i hatten for Rolv Erik Ryssdal, som tok over som Adevinta-sjef i 2018 etter en rekke år som toppsjef i Schibsted.

Han har imidlertid flere grunner til å være fornøyd tirsdag formiddag.

Milliongevinst

Ifølge Adevintas siste primærinnsiderrapport har Ryssdal drøyt 150.000 aksjer i Adevinta. Disse økte i verdi med litt over seks millioner til rundt 23 millioner kroner kroner rett etter at børspausen ble opphevet tirsdag.

I tillegg er Ryssdal tildelt opsjoner på 268.000 aksjer i Adevinta.

Markedsverdien på opsjonen steg med ti millioner kroner rett etter børspausen, til 40 millioner kroner.

I etterkant har Adevinta-aksjen fortsatt opp. Kl. 11.45 er aksjen opp 37 prosent i dag, til 157,2 kroner.

Ifølge Adevintas årsrapport for 2019 tjente Ryssdal 1,4 millioner euro i fjor. Etter dagens kurs tilsvarer det rundt 14,7 millioner norske kroner.

Videre fremgår det at han også har diverse bonusordninger som gjør at utbetalingene kan bli enda større:

  • Dersom finansielle, operasjonelle og strategiske mål blir oppnådd kan han få en bonus som summerer seg til halvparten av grunnlønnen på 467.000 euro (4,9 mill. norske kroner). Dette er en cash-basert plan som varer i ett år, og kan bety 233.500 euro ekstra i kassen for Ryssdal. Det tilsvarer om lag 2,5 millioner norske kroner.
  • Bonusprogram (Performance Share Plan) som kan gi Ryssdal aksjer i Adevinta til en verdi av 300 prosent av grunnlønnen. Det tilsvarer aksjer til en verdi på 1,4 millioner euro. Ifølge årsrapporten er det en treårs rullerende plan, som gis til Ryssdal, toppledelsen og andre senioransatte.

Flere dager med rykter

Søndag kveld kunne Bloomberg melde at Adevinta lå best an til å kjøpe Ebays rubrikkvirksomhet.

Den globale netthandelsgiganten har i lengre tid vært under press fra aktivistinvestorer til å rendyrke driften og kvitte seg med rubrikkvirksomheten, som hovedsakelig er stor utenfor USA. I over ett år har Adevinta, som formelt ble skilt ut fra Schibsted i begynnelsen av 2019, vært på listen over potensielle kjøpere av Ebays virksomhet.

Stor seier

Analytiker Henriette Trondsen i Arctic Securities har stor tro på at dette kan være en kjempeseier for Adevinta dersom avtalen går i boks, og utelukker heller ikke en fusjon mellom selskapene ved et eventuelt oppkjøp. Før børspausen mandag hadde Adevinta en markedsverdi på 78,8 milliarder norske kroner.

Schibsted og Adevinta regnes som en av seks dominerende aktører på det internasjonale rubrikkmarkedet. De fem andre er nettopp Ebay, Naspers og Prosus, Axel Springer, Craigslist og Recruit.

Prisen Adevinta betaler, 9,2 milliarder dollar, tilsvarer 84,5 milliarder norske kroner etter dagens kurs.

I den første utgaven av artikkelen skrev DN at Ryssdal hadde 268.000 aksjer i Adevinta. Det riktige er at han er tildelt opsjoner på 268.000 aksjer i selskapet. Ryssdal har i dag 150.000 aksjer i Adevinta.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.