Den russiske milliardæren Roman Abramovitsj bekrefter i en pressemelding onsdag kveld at han har bestemt seg for å selge den London-baserte fotballklubben Chelsea, som han har eid siden 2003.

I en pressemelding publisert på klubbens hjemmesider skriver milliardæren at «han alltid har tatt beslutninger basert på klubbens beste interesser». Meldingen kommer kun dager etter at han kunngjorde at han skulle «gi fra seg styringen» i Chelsea.

– Jeg mener et salg av Chelsea er det beste for klubben, fansen, ansatte, så vel som sponsorer og partnere. Salget vil ikke bli gjort forhastet og skal gjøres grundig. Jeg kommer ikke til å be om tilbakebetaling av lån, sier Abramovitsj i meldingen.

Chelsea-eieren er så langt ikke blitt sanksjonert av britiske myndigheter, men likevel er over hundre andre russiske personer og selskaper havnet på listen i Storbritannia.

– Dette har aldri handlet om verken «business» eller penger for meg, men om en lidenskap for sporten og klubben. Overskuddet fra salget vil bli donert til en stiftelse for de som er rammet av krigen i Ukraina, sier Abramovitsj i pressemeldingen.

Store tap og store lån

Ifølge New York Times ønsker Abramovitsj å få en pris på minst 2,5 milliarder dollar for klubben. Det tilsvarer om lag 22 milliarder norske kroner etter dagens kurs.

Den amerikanske avisen skriver videre at han har satt fredag denne uken som en frist for «innledende bud», og allerede skal det være to interessenter: Den sveitsiske milliardæren Hansbjörg Wyss og amerikaneren Todd Boehly, som er deleier av NFL-klubben Los Angeles Dodgers.

Wyss uttalte til den sveitsiske avisen Blick tidligere i uken at han hadde blitt kontaktet, men sa da at han ønsket å være en del av en gruppe investorer.

Etter at Abramovitsj tok kontroll over London-klubben på starten av årtusenet har både gjelden og suksessen økt i stor fart.

Den engelske avisen The Guardian skriver onsdag at Abramovitsj nå avskriver 1,5 milliarder pund i lån han har gitt til klubben. Det tilsvarer om lag 17 milliarder norske kroner.

Ifølge NYT bokførte Chelsea et tap på over 200 millioner dollar i sist regnskapsår.

Kontroversiell

Abramovitsj var den første utenlandske eieren som pøste milliardbeløp inn i en engelsk toppklubb, og fikk nærmest umiddelbart suksess etter å ha hyret den fremadstormende portugiseren José Mourinho som manager.

Chelsea har under Abramovitsj' styre utviklet seg til å bli en av verdens fremste fotballklubber, og er regjerende mester i Champions League, fotballens mest prestisjefulle klubbturnering.

Men Abramovitsj har hele veien vært en kontroversiell eier, på grunn av spørsmål om måten han skaffet seg rikdommen sin, og hans nære bånd til Vladimir Putin. Etter at Russland invaderte Ukraina, har britiske parlamentsmedlemmer diskutert mulige sanksjoner mot Abramovitsj.

Ifølge The Guardian har Abramovitsj kraftig avvist alle rapporter om at han har nære bånd til Putin og Russland, og at han har gjort noe som gjør at sanksjoner kan innføres mot ham.

Ifølge Forbes er Abramovitsj verdens 142. rikeste person, med en anslått formue på 13,6 milliarder dollar, tilsvarende 120 milliarder norske kroner etter dagens kurs.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.