Investor Bjørn Maaseides nye fondssatsning har så langt ikke være noen stor suksess.

Siden oppstarten i juni i fjor har aksjefondet Kraft Global, Maaseides folkefond, levert en negativ avkastning på 22 prosent. Målt mot referanseindeksen har fondet en negativ meravkastning på rundt 40 prosent.

Nå tar noen av kundene pengene ut.

Puttet ti mill. i eget fond

– Ja, kursutviklingen har ikke vært så bra, så det er blitt tatt ut litt, sier forvalter Ross Porter.

Ross Porter (til høyre), her sammen med Bjørn Maaseide.
Ross Porter (til høyre), her sammen med Bjørn Maaseide. (Foto: Tommy Ellingsen)

Han var i 13 år forvalter innen aksjer og renter i Skagenfondene. Nå er han ansvarlig for investeringene i Kraft Global. I november i fjor hadde fondet i underkant av 200 millioner kroner til forvaltning. Da fondet først ble lansert sa Maaseide til Rogalands Avis at målet var å ha en forvaltningskapital på mellom én og to milliarder kroner i 2019.

Nå har forvaltningskapitalen krympet til 150 millioner kroner.

Maaseide har selv puttet ti millioner kroner i sitt nye folkefond. Ved inngangen til 2019 hadde sparepengene krympet til 7,6 millioner kroner.

– Min tanke da vi startet Kraft-fondene var å lage et fond som investerer etter KGB-prinsippet. Kjedelig, glemt og billig, sier Maaseide.

– Når du har kjøpt en aksje som er kjedelig, glemt og billig så blir den ikke populær, spennende og dyr fjorten dager etterpå. Det går en stund før selskapet kommer opp på radaren, legger han til.

Den tidligere sandvolleyballspilleren bygget seg ved siden av idrettskarrieren opp som forretningsmann og senere investor. Han eier omtrent halvparten av finansselskapet Kraft Finans, med 1500 kunder og rundt fire milliarder kroner under forvaltning, hvor Kraft-fondene også styres. Maaseide har også vært med å starte Kraft Bank.

– Veldig spesielt

Maaseides fond har satset på såkalte verdiaksjer, hvor man mener å ha regnet hjem at selskapet er billig priset og at aksjekursen vil stige og gi avkastning over tid. Strategien har foreløpig ikke betalt seg for Maaseide og hans forvalter Ross Porter.

– Nå har markedet vært veldig spesielt det siste året som har gjort at aksjer som er priset høyt fortsetter å stige uten at de går spesielt bedre. Markedet synes det er helt greit å betale 50–60 ganger inntjeningen for en stor del av aksjene. Så synes de det er greit å betale 3–5 ganger inntjening for aksjene vi er i, sier Porter.

– Suksesskriteriet de siste 12 månedene har vært at jo dyrere aksjer du har hatt i porteføljen, jo bedre har det gått, sier han.

Smell på oljeservice

Forvalteren har satset tungt på oljesektoren. Det påførte porteføljen et fall på nærmere seks prosent i august. Denne uken har vært ekstra vond for fondet, som gikk på en vanvittig smell på det amerikanske oljeserviceselskapet McDermott.

«Ordrereservene til McDermott er nå rekordhøye og de tar inn løpende tre ganger så mye i ordre enn hva de fakturerer ut. Blir marginene ok på fremtidig omsetning så ser fremtiden svært lys ut», Porter i månedsrapporten for juli.

Nær fremtid har vært alt annet enn lys for McDermott.

Onsdag sa selskapet at det har hyret rådgivere for å «vurdere muligheter for selskapet». Wall Street Journal kunne imidlertid avsløre at rådgiveren som er hyret inn er konsulentselskapet Alix Partners, kjent for å rydde skikkelig opp i selskaper. Det har blant annet bistått i reorganiseringer av General Motors og Enron da de var under konkursbeskyttelse.

De to neste dagene falt aksjen 73 prosent, før den steg noe tilbake før helgen. I løpet av de tre dagene ble markedsverdien barbert fra 9,6 milliarder kroner til 3,3 milliarder kroner.

Da det smalt på onsdag var 2,5 prosent av fondet Kraft Global plassert i McDermott.

– Feil å gi nådestøtet

Maaseide mener det er for tidlig å evaluere fondet.

– Vi er opp seks prosent siden nyttår. Mange fond har vært i denne situasjonen før og blitt gode fond til slutt. Å gi fondet og forvalter nådestøtet etter et år i drift er feil. Fasiten kommer ikke etter et år i aksjemarkedet når du investerer i kjedelig, glemt og billig, sier Maaseide.

Han forteller at han gjennom hele investeringskarrieren har hatt tro på selskaper som bygger egenkapital, uavhengig i om aksjemarkedet følger etter.

– Jeg er blitt halvrik på eiendom og selskaper som har bygget egenkapital og gått bedre og bedre og så blitt solgt, sier Maaseide.

– Har tjent mye penger

– Hvor lang tid vil du gi fondet før du kan evaluere det?

– Vi ser et skifte nå. Det neste halve året så tror jeg det kommer et skifte der billige aksjer begynner å få bedre betalt. Selskapene vi investerer i bygger egenkapital så de blir billigere og billigere hvis ikke kursen går. Før eller senere vil avkastningen komme til overflaten. Jeg er opptatt av at selskapene gjør det bra, ikke kursene. La oss snakkes igjen om et halvt år.

Jeg er opptatt av at selskapene gjør det bra, ikke kursene. La oss snakkes igjen om et halvt år

Hovedaksjonæren er fornøyd med Ross Porter.

– Min familie har vært aksjonær i Skagen i mange år med Ross som forvalter. Vi har tjent mye penger på ham i forrige periode. Det å gå ut fra Kraft Global nå synes jeg er galskap, sier Bjørn Maaseide. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.