I fjor tjente investor og eiendomsmilliardær Runar Vatne 437 millioner kroner gjennom sitt heleide selskap Vatne Capital. Det meste gikk så det suste, men Vatne gikk på et surt tap på 80 millioner kroner i aksjetrading.

Nå må Henrik Krefting gå etter to år som ansvarlig for kortsiktig aksjehandel, såkalt aksjetrading. Finansavisen omtalte nyheten først fredag.

– Vi har avsluttet Henriks mandat da han tapte penger, sier Vatne, etter nettopp å ha deltatt i 24 timersløpet på den tyske motorsportbanen Nürburgring.

Legger ned aksjetrading

Vatne kvitter seg nå seg fullstendig med aksjetradingen for å rendyrke mer fundamentale og langsiktige investeringer i aksjemarkedet.

– Jeg har tro på det som kalles fundamental strategi. En aksje må vurderes på hva den gir av kontantstrøm i forhold til risiko, og ikke på sentimentet rundt den. Det er vel rimelig å hevde at for eksempel Henrik var mer kortsiktig og sentimentorientert, sier Vatne.

Krefting har lang fartstid som forvalter for andres penger.

Han startet som analytiker i Innovation Strategic Consulting, men hoppet etter et par år over som forvalter hos Christen Sveaas sitt Kistefos. Der han jobbet han i seks år før han begynte som investeringsdirektør i Astrup-familiens investeringsselskap Pactum hvor han holdt på i ti år før Vatne snappet ham opp.

Runar Vatne sier at de nå vil konsentrere seg mer om analyse og mindre om hyppige klipp. De skal se på verdsettelsen med jevne mellomrom – med én enkel beslutningsregel:

– Er markedsverdien høyere enn virkelig verdi, selger vi, og er den lavere, kjøper vi litt mer. Det kritiske er gode verdsettelsesmodeller, kvaliteten på analytikerne og disiplin, sier Vatne.

Brente seg på oljeservice

Fremover blir det derfor færre, men større aktive og langsiktige industrielle investeringer.

– Historisk har dette gitt oss desidert best avkastning, både absolutt og risikojustert, sier han.

I fjor tjente Runar Vatne 108 millioner kroner på Oslo Børs. Det var Vatne Capitals fire såkalt strategiske investeringer som trakk resultatet opp. Blant dem er Solon Eiendom og Atlantic Sapphire som utgjør godt over halvparten av den drøye milliarden Vatne har på børs. Resten av porteføljen, som Krefting også skal ha hatt ansvaret for, gikk på store tap.

DNs aksjonæroversikt viser at Vatne ved utgangen av fjoråret blant annet var ganske tungt investert i seismikkselskapet Seabird Exploration. Aksjen falt 51 prosent det året. Videre hadde selskapet investert i flere rederier og oljeservicerelaterte aksjer som fikk seg en smell mot slutten av fjoråret i takt med et kraftig oljeprisfall.

Tar uavhengig styreplass

Henrik Krefting sier til DN at han har stor respekt for Vatne og hans kompetanse.

«Det har vært en stor glede for meg å jobbe med ham og resten av teamet fra etableringen i januar 2017. Medarbeiderne i Vatne Capital er dyktige og ikke minst veldig hyggelige personer, og jeg gleder meg til følge dem videre fra sidelinjen. Når det gjelder resultater for Vatne Capital og Vatne Equity for 2018, så er de referert til i en tidligere artikkel i DN», skriver Krefting.

Som tidligere sjef for aksjer hos Vatne har Henrik Krefting samtidig representert Vatne i styret i noen selskaper, deriblant lakseoppdretteren Atlantic Sapphire. Ved siste generalforsamling i Atlantic Sapphire ble det informert om at Henrik Krefting fra nå av vil være et uavhengig styremedlem i selskapet.

Runar Vatne ønsker ikke å kommentere hva Henrik Krefting får med seg ut døren når han slutter i Vatne Capital.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.