Investor og eiendomsmilliardær Runar Vatne har de seneste årene bygget seg opp til å bli en av de største privatinvestorene på Oslo Børs. Gjennom sitt investeringsvirksomhet Vatne Capital har han samlet alt av eiendom, aksjer og rentepapirer.

Nå er tallene fra fjoråret klare.

– Vi avsluttet 2019 med et resultat før skatt på en halv milliard kroner og en bokført egenkapital på to milliarder, hvorav en kvart milliard var kontanter, sier Vatne.

– Sterkere i dag

Mange kunne nok tenkt seg å ha en kvart milliard da koronaviruset sendte verdens aksjemarkedet inn i sin verste periode siden finanskrisen. Men selv med en kvart milliard i kontanter ble det tøft også for Vatne.

– Vi var i villrede i vinter da verden stoppet opp, og refleksene handlet i en periode om å begrense, beskytte og bevare, sier han.

Vatne beskriver mars som en stresstest av historiske dimensjoner med en ekstrem kompleksitet.

– Alt kom på en gang og denne gangen var det ingen øvelse. Vi har vokst mye på dette og fått jobbet oss enda tettere sammen. Finansielt så vel som operasjonelt står vi sterkere i dag, enn både ved utgangen av 2019 og inngangen til mars 2020. Det er vi takknemlige for, sier han.

Har overført til Argentum

Finansavisen har i flere artikler den seneste uken skrevet at Vatne er i likviditetsskvis, og at hans selskap har kommittert seg for 230 millioner kroner i fondet Argentum 2019, men at første betaling på 60 millioner kroner ikke ble overført i slutten av mars som de i utgangspunktet skulle. Selskapet skal ha fått en utsettelse til 30. juni.

Vatne sier nå til DN at de 60 millioner kronene er på konto hos Argentum, overført fra hans selskap Vatne PE as.

– Hvorfor har dere kommittert for 230 millioner kroner i Argentum?

– Vi kommenterer i utgangspunktet ikke porteføljeinvesteringer, sier Vatne.

Kommunikasjonsdirektør Ingibjörg Meyer-Myklestad i Argentum bekrefter at de ikke har noe utestående med noen investorer i Argentum 2019.

Laksefest

Mens Vatnes børsverdier ble betydelig barbert under krakket, har mange av investeringene hans tatt seg opp igjen. Oppdrettsselskapet Atlantic Sapphire, hvor Vatne er tredje største aksjonær, har hentet seg inn igjen etter krisen og er opp rundt åtte prosent i år.

Hans største investering, boligutviklingsselskapet Solon Eiendom, har falt nesten 30 prosent i år.

Vatne er også storeier i bioteknologiselskapet Vaccibody som har vel over doblet seg i verdi siden bunnen av krisen. Her har Vatne aksjer for rundt 400 millioner kroner.

Ifølge DNs beregninger har Vatne nå vel over halvannen milliarder kroner på børsen.

Konflikt med Krefting

DN skrev fredag at Vatne har tatt ut søksmål mot Carl Erik Krefting, sin mangeårige forretningspartner i Søylen Eiendom, selskapet som bygget opp og realiserte mange milliarder etter å ha bygget opp et eget luksusbutikkstrøk i Oslo sentrum.

Vatne krever en halv milliard kroner fra sin tidligere makker.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.