Med utsikt over Aker Brygge i indre Oslofjord sitter syv velkledde menn.

Fra små lokaler like ved siden av rådhuset, vegg i vegg med andre kapitalforvaltningsselskap og råvaremeglere, forvalter investor Runar Vatne (44) og hans kolleger milliarder av kroner.

– Jeg har hatt en drøm om å komme hit hvor jeg kan gjøre alt, sier han.

Nå sitter Vatne, racerbilsjåføren og eiendomsinvestoren, på verdier i eiendom og aksjer for totalt 3,2 milliarder kroner, med 1,7 milliarder kroner i lån. Det viser det ferske regnskapet til hans heleide selskap Vatne Capital.

I fjor tjente milliardæren 437 millioner kroner gjennom investeringsselskapet.

– Løp rundt som idioter

Runar Vatne kjøpte sin første leilighet da han var 17 år.

– Jeg ble nok preget litt av miljøet jeg vokste opp i, sier han.

Da hadde han jobbet hver eneste sommer, hver eneste helg og fulltid ved siden av skolen blant annet med å selge skikort på Tryvann. En leilighet ble til to leiligheter og etter hvert kom Oslo-gutten i gang med et par eplehageprosjekter. Den første millionen tjente han før han fylte 20. I løpet av studietiden på BI la han seg nesten opp ti millioner kroner.

I 1998, dagen etter sin siste eksamen, begynte 23 år gamle Vatne som aksjemegler i Pareto, hvor han av Finansavisen ble utpekt som en av «morgendagens sjefmeglere». Sjefmegler ble han aldri. Da han var blitt 28 år etablerte han selskapet Søylen Eiendom sammen med eiendomsveteranene Carl Erik Krefting og Hans Petter Krohnstad. De gikk inn med 2,5 millioner kroner hver klare for å jakte billig eiendom.

En dag i 2003 fikk Vatne et tips fra en megler om et tomt bygg i Rosenkrantz' gate like ved Stortinget. KLP hadde kastet ut leietagerne og forsøkt å slå eiendommen sammen med Paleet. Det fikk de aldri til og var i stedet ivrig på å selge eiendommen.

– Vi dro rett ned dit og kjøpte det den uken for en veldig gunstig pris. 50 millioner kroner, sier Vatne.

Seks måneder senere var bygget fylt opp med leietagere og solgt videre for 105 millioner kroner. Trioen fikk blod på tann.

– Da hadde vi plutselig et selskap med veldig mye penger. Vi løp rundt som idioter, eller vi ble i alle fall nok oppfattet slik av mange, og kjøpte alt fra lagerbygg på Alnabru til den svære eiendommen med Deli de Luca på Alexander Kiellands plass. Vi fikk solgt hele den porteføljen til Acta. Vi hadde kjøpt for 350 millioner og solgte for 700 millioner etter 12 måneder, sier Vatne.

– Om det gjelder eiendom, aksjer eller andre investeringer, er inngangen ekstremt viktig. Man må vite hva som er riktig verdi og så kline til når anledningen kommer. Kjøper du riktig og til riktig pris, blir det svært ofte kun snakk om hvor stor oppsiden blir, sier han.

En av børsens største

Det store gjennombruddet kom for rundt fire år siden da Vatne og hans forretningspartnere i Søylen solgte det norske luksusmotestrøket med Steen & Strøm, Eger, Hermes og Gucci i sentrum av Oslo til eiendomsfondet Meyer Bergman. Trioen satt igjen med en gevinst på 1,3 milliarder kroner.

Runar Vatne på kontoret ved siden av Oslo rådhus. Bak ham henger avisutklipp og et bilde av ham selv som liten i en olabil om sommeren.
Runar Vatne på kontoret ved siden av Oslo rådhus. Bak ham henger avisutklipp og et bilde av ham selv som liten i en olabil om sommeren. (Foto: Per Thrana)

Så begynte Vatne å stable på benene en stort investeringsvirksomhet: Vatne Capital.

Gjennom dette styrer han investeringer i eiendom, aksjer og rentepapirer. Sakte, men sikkert har han bygget seg opp som en av de aller største investorene på Oslo Børs. Nå har han over én milliard kroner plassert i aksjemarkedet.

I fjor ga det en aksjegevinst på 108 millioner kroner.

De to selskapene Solon Eiendom og Atlantic Sapphire bidro mest til avkastningen. Disse to investeringene står for godt over halvparten av verdiene Vatne har på børs.

– Det er vanskeligere enn folk tror, pleier jeg å si. Det å ligge og slå indeksen er veldig, veldig vanskelig. Når vi ser hvor profesjonelt en del driver og hvordan de er så systematiske, så er det ikke venstrehåndsarbeid, altså. Du må være dedikert, sier han.

– Hvordan ser det ut i år?

– 2019 har startet bra, men er og vil bli preget av uroligheter, sier Vatne.

Investoren eier også en del aksjer privat på Oslo Børs.

Eiendom står fortsatt for mesteparten av formuen til Vatne, som eier eiendommer for rundt 4,6 milliarder kroner brutto. Blant annet eier han den ærverdige Generaldirektørboligen på Filipstad som ble bygget i 1864 og tegnet av arkitekten Georg Bull.

Ser butikkdøden i øynene

Selskapet investoren har forelsket seg mest i er boligutvikleren Solon Eiendom, som ble etablert av investorene Simen Thorsen og Tore Aksel Voldberg. Her gikk han inn på tampen av 2017 etter å ha blitt mer skeptisk til markedet han i en årrekke har tjent milliarder på.

– Verden er blitt mye mer usikker med tanke på hvilke behov og adferdsmønstre vi kommer til å ha. Butikkene vil skrive mye kortere kontrakter. Nå begynner folk å ha hjemmekontor eller sitte i coworkingkontorer. Skal alle parkere i kjelleren på jobben lenger, liksom? Jeg er blitt usikker innenfor handel, med kontor, parkering, sier han.

Kjøpesentre er han helt ute av, og veldig usikker på. Derfor vendte han tilbake til sine røtter – boligutvikling.

– Det begynte med en liten posisjon, så ble vi bedre kjent og jeg spurte om vi kunne gjøre en rettet emisjon mot meg. Den posisjonen i Solon har økt sakte, men sikkert, sier han.

Nå er han nest største aksjonær.

– Hadde du spurt Simen og Tore Aksel tror jeg de hadde vært ekstremt happy med det jeg har tilført butikken og hva jeg har gjort, sier han.

– Hva bidrar du med?

– Jeg har hjulpet dem mye med dealer, tilført dem mange nye transaksjoner og tilført mye med tanke på ny strategi, sier han.

– Han blir kalt en gentlemanssjåfør

I tillegg til å være en dreven investor, er Vatne også kjent for å være over snittet glad i spreke biler og ekstreme turer. Han har vandret alene på ekspedisjon i Alaska, gått på ski til Nordpolen og forsøkte å bestige Mount Everest i 2014, men måtte avbryte etter et snøskred som tok livet av 16 personer.

Han er et kjent fjes på den tyske motorsportbanen Nürburgring hvor han har deltatt i flere løp i VLN-serien. Om et par uker skal han delta i det legendariske 24-timersløpet på Nürburgring, som er et av de mest spektakulære løpene etter 24-timersløpet på Le Mans.

Ifølge Simen Næss Hagen, som står bak bilsportavisen Parc Fermé og er innom Nürburgring et par ganger i året, er Vatne en meget kompetent fører.

– Han blir kalt en gentlemanssjåfør fordi han har ressurser til å dekke løpet selv uten å ha sponsorer. Mange av dem som er slike gentlemanssjåfører er ikke særlig gode til å kjøre bil og krasjer en del. Det skiller kanskje han fra mange førere. I det han driver med er han veldig dyktig, sier Næss Hagen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.