DNBs konsernsjef Rune Bjerke har hatt en hektisk reiseplan i utlandet denne høsten.

Først i New York og Washington i møter med internasjonale banker og investorer, videre til europeiske finansbyer som London og Frankfurt, og så til Singapore. Deretter tilbake til New York.

Tirsdag er han og resten av DNB-ledelsen i London for å legge frem bankens finansielle mål de neste årene på DNBs kapitalmarkedsdag.

Det er et fenomen som har overrasket oss
Rune Bjerke om spørsmålene fra investorer i utlandet

Vanligvis står utviklingen i norsk økonomi og bankmarkedet i Norge høyest på agendaen.

Nå får Bjerke oftere spørsmål fra investorer og økonomer om bankene kan få problemer fordi boligprisene faller i både Norge og Sverige samtidig.

– Det er et fenomen som har overrasket oss, sier Bjerke om responsen i utlandet.

– Er det blitt et viktigere tema de siste ukene?

– Ja. Og derfor er vi veldig opptatt av å få frem forskjellene mellom landene.

­– Hva er det som bekymrer kapitalmarkedet?

– Internasjonalt har man en tendens til å se på Norden som én økonomisk region. Jeg bruker mye tid på å si at det ikke er naturlig å se på det norske og svenske boligmarkedet på samme måte, sier han.

«Særtrekk»

Boligprisene i Norge har falt hver måned siden påsketider i år, og tolvmånedersveksten er rundt null, ifølge en oversikt fra Eiendom Norge.

I Sverige har boligmarkedet falt siste tre måneder, og det er første gang siden 2008 med et så bratt fall, ifølge den svenske boligprisoversikten Hox. Fallet er cirka tre prosent i perioden.

Utviklingen i boligmarkedet er brukt som forklaring på at både norsk og svensk krone har svekket seg til historisk lave nivåer mot flere av de store valutaene i verden. Sist uke ble euro handlet til 9,80 norske kroner.

Danske Banks valutaanalytiker Kristoffer Kjær knytter det til uro i boligmarkedet.

– Det er ingen tvil om at boligmarkedet i Sverige gjorde at mange utenlandske investorer begynte å rette oppmerksomheten mot det skandinaviske boligmarkedet generelt, sa han til DN sist uke.

DNB-sjefen har forberedt en agenda tirsdag om at norsk økonomi er mer «robust» enn i nabolandene fordi kronekursen svinger i takt med oljeprisen og arbeidsmarkedet er i bedring. I tillegg gir oljeformuen en trygghet for banken.

– Når vi snakker til et internasjonalt publikum er det urolig viktig å få frem særtrekkene ved den norske økonomien. Vi har økonomiske stabilisatorer som ikke svenskene har, sier han.

Full fart i utlån

DNB-aksjen har de siste ukene falt tilbake fra toppnivåer og er ned over fire prosent siden tidlig i november. I tillegg til boligmarkedet, vil investorene vite om banken kan få til nye kutt i kostnadsnivået de neste årene. Banken har som mål å nå en avkastning på egenkapitalen (ROE) på 12 prosent årlig.

DNB vil fortsatt ha en årsvekst innen boliglån på mellom fire og fem prosent, selv om det ikke er utsikt til et vendepunkt i boligprisene, særlig i de store byene.

– Det kan hende vi får noe nedgang i boligprisene i år og neste år, men jeg tror fortsatt ikke på et bratt fall, sier Bjerke.

Lite aksjeuro

Aksjemarkedet har hatt en vedvarende opptur i Norge og utlandet siste to år, og hovedindeksen på Oslo Børs er på det høyeste nivået noensinne.

Faren for en korreksjon i aksjer ser ikke ut til å bekymre DNB-ledelsen, og det støtter seg på global bnp-vekst som kan nå 3,6 prosent i 2017, ifølge Det internasjonale pengefondet (IMF).

– Generelt mener jeg det er bredere støtte for økonomisk vekst enn på lenge. Det var lenge utviklingsøkonomiene som dro veksten, men nå kommer USA og Europa etter, sier han.

Tirsdag brøt Tysklands forbundskansler Angela Merkel forhandlingene om en ny regering og det kan gå mot nyvalg i løpet av vinteren om ikke en politisk løsning kommer på bordet i tide.

– Det er et uttrykk for at det er komplisert å få til flertallsregjeringer på tross av at ytterliggående partier fikk mindre oppslutning i valgene rundt i Europa enn mange hadde fryktet. Det viser at vi alltid skal være forberedt på uventede politiske hendelser, sier Bjerke.(Vilkår)

Her er Norges første heisløse skisenter
Tett skog ødelegger god skikjøring landet rundt. I Øksendalen har Asbjørn Eggebø Næss funnet en løsning på problemet.
01:49
Publisert: