DNBs konsernsjef Rune Bjerke ble vekket av en tekstmelding i firetiden på morgenen for vel én uke siden. I USA gikk det mot seier for Donald J. Trump i presidentvalget.

– Jeg må innrømme at jeg ble overrasket av resultatet, som de fleste andre, sier Bjerke.

Meningsmålingene hadde nesten unisont pekt på valgseier for Hillary Clinton.

Bjerke hadde likevel forsøkt å forberede seg på det motsatte. Mye takket være samtaler med eldstedatteren Vilde (28) i dagene før valget.

– Hun hadde lest seg opp på artikler om meningsmålingene og hva velgerne hadde søkt etter på internett. Det ga en sterk oppfatning av at det fantes meningsstrømmer som ikke ble fanget opp i offentligheten, sier Bjerke.

Må vite mer

Bjerke har lyttet til bankens eksperter i dagene etter valget for å forstå hva Trump-seieren vil bety for finansmarkedene og norsk økonomi.

– Trump brukte mange skremmende ord under valgkampen. Det kom utspill fra begge kandidatene som har vært sterkere enn i noen valgkamp tidligere, sier han.

Finansmarkedet har tatt en uventet positiv vending etter valget. Bjerke mener det er riktig å avvente om politikken fra Republikanerne blir mer forutsigbar enn valgkampen fra Trump.

– Valget har skapt mer usikkerhet rundt den økonomiske utviklingen fremover. Vi må se hvilken politikk som faktisk blir ført, sier han.

Under valgkampen gikk Trump for eksempel langt i å si at han ville reforhandle handelsavtaler med blant annet Kina og EU. Det kan i verste fall senke den økonomiske veksten også i Norge.

– Hvis USA for eksempel stenger grensene, er det negativt for internasjonal handel. Det vil ramme en liten og åpen økonomi som Norge, sier Bjerke.

De neste ukene og månedene vil gi bedre svar. Senest under innsettelsen i januar må Trumps politikk legges frem i detalj.

– Igjen er det for tidlig å si noe sikkert om realpolitikken i USA de neste årene.

Frykter mageplask

Ledelsen i Norges største bank har vært i London denne uken for å treffe investorer og internasjonale banker under DNBs kapitalmarkedsdag. 

DNB legger til grunn at den økonomiske veksten fortsetter som før.

I finansmarkedene har det vært en opptur omtalt som «Trumponomics».

  • På New York-børsen er fallet i forkant av valget hentet inn. Den brede S&P 500-indeksen er nær ny toppnotering.
  • I rentemarkedet har både korte og lange renter steget på forventninger om mer økonomisk vekst.
  • Amerikansk dollar har styret seg mot 31 andre valutaer siste uke, inkludert euro og japanske yen, ifølge Bloomberg News.

DNB-sjefen sier det ikke bare er positivt med signaler om en mer ekspansiv finanspolitikk i USA.

– Markedene venter en høyere statlig opplåning i USA for å finansiere voldsomme investeringer i landets infrastruktur. Selv om noen spår at veksten blir signifikant høyere, kan det gi en bivirkning i form av statlige underskudd og finansielle problemer, sier Bjerke.

Han håper og tror at USA ser fordelene av en fri verdenshandel.

– I vår del av verden er de aller fleste enige om at globalisering er et gode.

Europa neste

Tidligere etterretningssjef Kjell Grandhagen ble i fjor hyret som DNBs rådgiver i geopolitiske spørsmål. Konklusjonen derfra er at utenrikspolitikken er like vanskelig å tolke som det økonomiske, ifølge Bjerke.

– Det geopolitiske bildet er blitt mer uoversiktlig. Vi ser for eksempel hvordan EUs ledere har vanskeligheter med å koordinere en reaksjon på valgseieren, sier han.

I desember skal Italia ha en folkeavstemning om grunnloven og det tolkes i praksis som en dom over statsminister Mario Renzi. Neste år er statsledere i både Tyskland og Frankrike på valg.

– Velgernes frustrasjon er kommet til uttrykk gjennom britenes valg om å forlate EU og USA-valget i år. Derfor blir de kommende valgene i Europa svært viktig.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.