Rune Syversen, som eier Karbon Invest sammen med Jens Rugseth, flytter også til Sveits, skriver Finansavisen onsdag.

I likhet med Rugseth har Syversen også flyttet til Luzern i alpelandet.

– Norge er et flott land å investere i, men dessverre ikke fra, sier Rune Syversen til Finansavisen.

Ifølge Kapital var Syversen i fjor god for 1,4 milliarder kroner, noe som gir han en 346. plass på listen over Norges 400 rikeste.

Ikke mulig å betjene

Syversen sier til Finansavisen at bakgrunnen for flyttingen blant annet skyldes endringer i grunnlaget for beregning av formuesskatt.

– Som en konsekvens av at det ikke lenger er mulig å betjene skattemessige forpliktelser uten å sette seg i stor personlig gjeld eller sette egne interesser for selskapenes har vi valgt å flytte, sier han.

Gjennom Karbon Invest, som Syversen altså eier sammen med nyutflyttede Jens Rugseth, har partnerne betydelige eiendeler på Oslo Børs.

Karbon Invest er blant annet største eier i Sikri Group, og har dessuten betydelige eierposter i Link Mobility, Techstep, Crayon Group og Cyviz.

Nyheten om Syversens utvandring kommer dagen etter at Rugseth bekreftet overfor DN at han flyttet til Luzern i forrige uke.

Ikke penger tilgjengelig

Rugseth sa til DN at han foreløpig har leid en leilighet, men antok at de kom til å kjøpe noe i området etter hvert.

Investoren forteller at han flytter på grunn av økt formuesskatt, økt utbytteskatt og lavere rabatt på aksjer.

– For oss koster det opp mot 40 millioner kroner bare for å dekke skatten. Vi sitter jo ikke med den type penger på bok og må enten låne, selge aksjer eller ta utbytte fra selskapene våre. Lån er uaktuelt, og å selge aksjer i dagens børsklima er vanskelig og smertefullt. Det eneste realistiske er utbytte fra selskapene våre, sa milliardæren.

Ifølge ligningstallene betalte Rugseth knappe 32 millioner kroner i skatt i 2021.

Han forklarer at de ikke er de eneste aksjonærene, noe som vil bety at selskapene han er investert i vil måtte betale flere hundre millioner i utbytte bare fordi han må betale formuesskatt og utbytteskatt.

– Jeg er ikke opptatt av å spare mest mulig skatt. Da hadde jeg ikke flyttet til Luzern i Sveits. Jeg er opptatt av å ikke sette bedrifter som jeg har brukt 40 år på å bygge opp i en vanskelig situasjon, sa investoren.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.