De skjerpede sanksjonene, den mislykkede russiske fremrykningen i Ukraina, utenlandske selskapers exit og det tiltagende presset på Russland rammer de russiske markedene hardt mandag:

  • Sentralbanken forbyr utlendinger å selge russiske verdipapirer, for å dempe salgspresset på børsene.
  • Åpningen av handelen i valuta og statsgjeld ble utsatt med tre timer, og rubelen svekket seg med mer enn 20 prosent da handelen åpnet.
  • Styringsrenten mer enn dobles, fra 9,5 til 20 prosent.
  • Moskva-børsen har bestemt at den ikke åpner for handel i aksjer eller derivater mandag, melder Bloomberg i 11-tiden mandag. Hvorvidt handelen åpnes opp tirsdag, vil ikke bli klart for Børsen kommer med en melding tirsdag morgen. Børsens hjemmesider er nede. Årsaken er ukjent

Stuper i London

Selv om det ikke handles russiske aksjer i Moskva, er det noen selskaper som også er notert i London. Der går det én vei. Både Sberbank og Tinkoffbank er ned om lag 70 prosent.

Reaksjonene kommer etter at EU og USA blant annet har frosset den russiske sentralbankens midler, og har utestengt navngitte russiske banker fra Swift-systemet, som gjør det mulig for banker over hele verden å kommunisere trygt, og dermed i praksis er nødvendig for at transaksjoner kan skje.

I tillegg er en rekke navngitte russiske oligarker – rikinger som antas å være tett på Russlands president Vladimir Putin og Kreml – utestengt og gjenstand for sanksjoner. Mandag morgen tar Russland kraftige grep i et forsøk på å stabilisere situasjonen.

Rubelras

Den russiske rubelen endte før helgen på 83 rubler per dollar i offisiell handel, og har nå svekket seg til 102, tilsvarende en nedgang på nesten 25 prosent.

– Når rubelen svekker seg så mye risikerer du en helt vanvittig prisvekst og at inflasjonen løper helt løpsk. Den russiske sentralbanken har som andre sentralbanker et mål om å holde prisveksten stabil. Å sette opp renten er et forsøk på å forsvare rubelen fordi det er en kapitalflukt ut av Russland nå, sier sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets.

Han tror det kommer til å gå riktig ille med økonomien i Russland dersom situasjonen fortsetter. Det eneste som kan forhindre at det går «åt skogen» er at Russland er selvforsynt med alt, ifølge Olsen.

– Men det er de ikke, poengterer han.

– Det er veldig tydelig nå at dette går utover russisk økonomi og det har vært hele hensikten med sanksjonene. Det kommer til å gå ordentlig, ordentlig dårlig med russisk økonomi. Det er klart det vil ha konsekvenser for resten av verden, men Russland er en ganske liten økonomi og betyr ganske lite i det store bildet, sier sjeføkonomen.

Europeisk bankkrasj

Russland har over 600 milliarder dollar i valutareserver, mesteparten i utlandet. Når bankene sanksjoneres og skvises ut av Swift, rammer det også motpartene deres.

Bekymringene fra Russland har mandag derfor også spredt seg til europeiske banker:

En av taperne mandag er den østerrikske storbanken Raiffeisen, som faller nesten 12 prosent, og er halvert på Børsen i februar. Banken har om lag ti milliarder euro i utlån i Russland, og får ifølge Bloomberg mer enn 30 prosent av resultatet derfra. Sanksjonene har «tøffe og langtrekkende konsekvenser for finansmarkedene og økonomien», konstaterer banken, som ennå ikke kan gi noen anslag på konsekvensene.

Det var bredt fall også for andre banker, der tyske Deutsche Bank og franske BNP Paribas falt oppunder ti prosent. Bnp anslår sin «rest-eksponering» til en halv milliard euro, mens Deutsche Bank sier den har «redusert sin eksponering mot Russland betydelig de seneste årene, og risikoen er godt begrenset»

– Utelukkelsen av russiske banker fra de internasjonale betalingssystemet betyr at disse finansinstitusjonene ikke lenger kan betale tilbake sin gjeld til sin europeiske kreditorer, sier sjeføkonom Thomas Gitzel i VP Bank til Bloomberg.

Han understreker at låneeksponeringen for EU totalt sett på 75 milliarder euro er «håndterbar».

Over helgen sa Europakommisjonens leder Ursula von der Leyen at sanksjonene effektivt vil blokkere russiske eksport og import. Hun brukte store ord da EU i helgen la frem de kraftige sanksjonene.

«Putin la ut på vei med mål om å ødelegge Ukraina, men det han også gjør er faktisk å ødelegge sitt eget lands fremtid», sa hun i en uttalelse.

Sanksjonene mot den russiske sentralbanken har ført til lange køer utenfor russiske minibanker søndag. Videoer fra Russland viser lange køer med russere som prøver å ta ut kontanter, for å veksle over i utenlandsk valuta.

Vil trekke ut Oljefondet

Søndag kveld sa statsminister Jonas Gahr Støre på en pressekonferanse at regjeringen fryser Oljefondets investeringer i Russland og starter prosessen å ta fondet ut av Russland. Oljefondet skal ikke kjøpe noen verdipapirer i det russiske markedet mandag, ifølge finansminister Trygve Slagsvold Vedum.

– Målet er å trekke Oljefondet helt ut av det russiske markedet, sa Vedum på pressekonferansen.

Kjetil Olsen i Nordea tror det vil bli krevende.

– Spørsmålet er om de får noen verdier ut derfra i det hele tatt. Oljefondet har nå fått beskjed om å fryse plasseringene sine i Russland og ikke kjøpe mer. Akkurat som det ser ut nå er spørsmålet om vi får noen av verdiene ut eller om du må betrakte det som tapt, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.