Etter hvert som stadig flere land innfører sanksjoner og mottiltak etter Ukraina-angrepet, blir det klart hvordan landet og folket kan bli utestengt fra den internasjonale økonomien – og banksystemet.

Det gjør at russerne styrter til minibankene mens russiske soldater og fly fortsetter angrepet på Ukraina.

– Jeg trodde ikke dette var mulig, så jeg fikk en treg start, sier programmereren Vladimir til nyhetsbyrået Bloomberg søndag.

– Jeg er i sjokk.

Mandagsmassakre?

Den russiske rubelen har svekket seg siden landets president Vladimir Putin startet angrepet på Ukraina, og endte fredagens offisielle handel til om lag 83 rubler per amerikansk dollar – etter en bitte liten styrking akkurat den dagen.

Mandag morgen ligger den på rundt 115 rubler for en amerikansk dollar.

Siden har EU og USA offentliggjort en lang rekke nye sanksjoner, herunder sanksjoner mot den russiske sentralbanken, samt at flere russiske banker fjernes fra det internasjonale banksystemet Swift.

Markedsaktørene regnet i helgen med at rubelen skulle svekke seg betydelig når den offisielle valutahandelen startet igjen mandag. De fikk rett.

Med en rubel så svakt som 115 mot dollar , betyr at nesten 40 prosent av kjøpekraften i rubelen barberes bort, og en krysser den «psykologisk viktige» 100-grensen mot dollar som ifølge forståsegpåere kan føre til at sentralbanken setter opp renten. Kursen banken uoffisielt indikerer varierer imidlertid stort – som følge av den svært usikre situasjonen – mellom 98 og 115.

– Jeg klarer ikke se for meg et scenario der den ikke får mørbank, sier fondsforvalter Paul McNamara i GAM Investments til Bloomberg.

Russerne vil selge sparepengene for å veksle dem om i utenlandsk valuta, noe som sender rubelkursen utfor.

– Jeg har stått i kø en time, men det finnes ikke valuta noe sted, bare rubler, sier programmereren Vladimir.

– Bankenes likviditet faller

Financial Times har skrevet at enkelte russiske banker gikk tomme for valuta allerede rundt lunsj torsdag, etter hvert som russerne rykket ut for å kvitte seg med rubler.

Forsikringer fra den russiske sentralbanken om at tilgangen på rubler skal fortsette uforstyrret, og at Russlands egenutviklede banksystem – som er designet til å fungere dersom landet kastes ut av Swift – vil funke uansett, så ikke ut til å stogge vanlig folk i Russland.

– Uttakene rammer Russland, og bankenes likviditet faller, sier en sjef i en vestlig bank i Moskva til FT.

Den ikke-navngitte kilden påpeker at sanksjonene mot sentralbanken begrenser muligheten for at den kan intervenere i valutamarkedet, slik den tidligere har kunnet motstå fri flyt av kursen – og kollaps.

– Jeg klarer ikke engang å se for meg rubelen i morgen – når handelen starter igjen. Sentralbanken vil forsøke å støtte, men spørsmålet er hvor lenge?, spør han.

Dramatiske effekter

En svekket rubel vil gjøre det mye dyrere å importere for husholdninger og bedrifter, påpeker Hilde Bjørnland. Hun tror vi vil se store reaksjoner i markedene, herunder valutamarkedet, allerede på mandag og at effekten på rubelen vil bli stor.

– Både sanksjonene mot sentralbanken og utestengelsen fra Swift for flere banker er ment for å lamme Russlands økonomi, slik at de ikke kan finansiere krigen. Swift-utestengelsen handler om å blokkere tilgangen til det finansielle systemet for visse banker. Dette vil ramme bankenes mulighet for oppgjør fra utlandet, har BI-professoren uttalt til DN.

Sanksjonene mot den russiske sentralbanken fryser den russiske statens reserver i utlandet. Dette vil ha dramatiske effekter, ifølge Bjørnland.

– Russland er avhengig av å kjøpe utenlandske varer og tjenester, og veksle i dollar og euro. Nå mister de tilgangen på dette. Ingen vil kjøpe rubelen, og det vil presse rubelen nedover. Det sentralbanken vanligvis gjør da, er å bruke sine egne utenlandske valutareserver til å selv kjøpe opp rubelen. Men ved å fryse de utenlandske valutaene, mister de tilgangen på euro og dollar. Dette vil sende rubelen i fritt fall, forklarer hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.