I flere år sto Danske Banks estiske filial for en betydelig del av bankens overskudd, skriver flere danske medier, og viser til Danske Banks egen granskningsrapport gjennomført av advokatfirmaet Bruun & Hjejle.

På pressekonferansen i København onsdag sa derimot Danske Bank styreleder Ole Andersen at aktiviteter fra den estiske filialen kun utgjorde 0,5 prosent den samlede balansen til Danske Bank-konsernet, mens inntjeningen var to prosent av hele konsernet.

Men dette var et gjennomsnittstall for perioden 2007-2015, som er perioden rapporten tar for seg, skriver Jyllands-Postens nettavis Finans.dk.

«Nesten manipulerende»

I flere år så tallene helt annerledes ut. I 2008 var overskuddet fra Estland 9,9 prosent av hele konsernets resultat før skatt, mens det i 2011 var på 10,7 prosent. Det betyr at 450 millioner danske kroner av konsernets overskudd før skatt på 4,2 milliarder danske kroner kom fra Estland i 2011.

Hvitvaskingskandalen handler i korte trekk om store pengestrømmer skal ha gått blant annet fra det autoritære styret i den tidligere sovjetstaten Aserbajdsjan via Danske Bank i Estland til mottagere i Europa og skatteparadiser i årene fra 2009 til 2015.

Danske Bank har tidligere begrunnet at de ikke plukket opp hvitvaskingen ved den estiske filialen fordi den er en så liten del av konsernet.

– Å si at den estiske filialen står for 0,5 prosent av balansen er nesten manipulerende. Det er i hvert fall en feil måte å se den estiske filialen på, dersom den står for en så stor del av konsernet inntjening. Da er det en vesentlig del og ikke bare et bitte lite hjørne av konsernet, sier hvitvaskingsekspert Jakob Dedenroth Bernhoft til Finans.dk.

«Forstå at en rød lampe blinker»

Han er ikke den eneste eksperten som ikke forstår at et så høyt overskudd fra en liten filial ikke har fått Danske Bank til å reagere

– Hvis 10,7 prosent av den samlede konserninntjeningen stammer fra en liten enhet i banken, bør ledelsen ha spurt seg selv om hvordan det er mulig at den gjør det så bra, sier professor Frank Thinggaard ved Aarhus Universitet.

Han legger til grunn at Danske Bank-ledelsen fikk løpende kvartalsrapporter.

– Når man ser disse tallene bør gi anledning til å forstå at en rød lampe blinker, sier han.

Danske Bank har ikke ønsket å kommentere saken overfor Finans.dk.

Styret i Danske Bank varslet tidligere i år at banken ikke ønsket å tjene penger på de mistenkelige transaksjonene som har funnet sted.

Banken har derfor besluttet å donere hele bruttofortjenesten fra Estland i perioden 2007 til 2015, i alt 1,5 milliarder danske kroner til en uavhengig stiftelse som skal kjempe mot internasjonal økonomisk kriminalitet, inkludert hvitvasking, i både Danmark og Estland, ifølge en melding onsdag.

Les også:Kan ha vært ansatte på selskapets kontor i Estland som(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.