Den tidligere hedgfondtoppen Steve A. Cohens (62) private investeringsselskap Point72 har hentet inn rundt fem milliarder dollar, omkring 42,5 milliarder kroner, fra eksterne investorer etter at forbudet mot ekstern forvaltning ble opphevet ved nyttår, skriver Financial Times.

På et utsolgt investormøte i New York nylig var det en fremoverlent Cohen som inntok podiet.

– Det var faktisk ikke veldig vanskelig. Jeg hadde kun 10 til 15 møter, det var svært enkelt. Jeg hadde én utenlandstur, og mine ansatte gjorde en kjempejobb, og vi hentet trolig fem milliarder dollar, sier Cohen, ifølge FT.

Innsidedømt

Cohen, som i løpet av sin karriere bygget opp til å bli mangemilliardær – i dollar – og fikk økenavnet «Kongen av Wall Street», ble i et forlik med amerikanske børsmyndigheter (SEC) i 2016 ilagt et forbud mot å forvalte andres penger i en periode på to år, frem til nyttår 2018.

Det skjedde i kjølvannet av innsideskandalen rundt hedgefondselskapet som bar hans initialer, SAC Capital, og som endte med at forvaltningen ble stengt ned, mens flere tidligere og sentrale SAC-porteføljeforvaltere ble tiltalt og dømt.

SAC var verdens største hedgefond i glansdagene, og oppnådde 25 prosent årlig avkastning siden 1992. En serie rettssaker har vist at resultatene var drevet av tvilsomme metoder.

Ikke bevis

I forliket erkjente SAC skyld på alle punkter og aksepterte å betale 1,8 milliarder dollar, den største boten ilagt i en innsidesak i USA noensinne.

Amerikanske myndigheter klarte imidlertid ikke å bevise at Cohen selv hadde misbrukt innsideinformasjon, som behørig omtalt i bestselgeren Black Edge (2017), av den tidligere hedgefond-analytikeren og The New Yorker-spaltisten Sheelah Kolhatkar.

Innsidesaken rundt SAC og Cohen selv skal også ha vært inspirasjon for HBO-serien «Billions», skrevet av blant annet New York Times-journalist og «Too big to fail»-forfatter Andrew Ross Sorkin.

Hadde nok

Cohen har en kapitalformue på over 10 milliarder dollar, ifølge Bloomberg. Kombinert med investorenes ferske bidrag kan det løfte Point72s midler under forvaltning til over 15 milliarder dollar.

Til sammenligning hadde SAC Capital 16 milliarder dollar under forvaltning på det meste.

– Det brydde meg aldri å ha andres penger fordi jeg hadde så mye av mine egne, men helt ærlig, så kunne vi ikke vokse, sier Cohen på investormøtet i New York.

Der påpekte han også at han vurderte USAs økonomi til å være «sent i syklusen».

Cohen spår et potensielt svakt (bear) marked de neste to og et halvt årene, men investoren var hverken komfortabel eller ukomfortabel, men heller 'midt i mellom', ifølge FT.

– Jeg tror ikke avkastningen de to neste årene kommer til å være særlig bra. Dersom markedet holder seg, kommer det bare til å bli begrenset med avkastning, sier Cohen.

Observeres

I 2014 ble SAC omdøpt til Point72 Asset Management og gjort om til å forvalte store deler av Cohens private formue.

Som en del av Cohens forlik, og for å kunne gjenoppta den eksterne forvaltningen, har en uavhengig observatør vært til stede i selskapet siden 2016. Ordningen skal være er ett av flere sikkerhetstiltak som fortsatt vil være på plass, ifølge PBS Frontline.

Cohen har også ansatt rundt 50 personer innen 'compliance' for å overse at alt går riktig for seg, ifølge Bloomberg. I 2015 ansatte også Cohen tidligere visejustisminister Kevin O'Connor (2008–09) som juridisk direktør.

Point72 har i dag 1250 ansatte og er til stede i ni land, med rundt 13 milliarder dollar under forvaltning, ifølge selskapets nettsider.

I en intern epost Cohen, ifølge PBS, sendte sine ansatte i 2014 skrev han:

«Vi er fast bestemt på å gjøre alt i vår makt for å sikre at vi aldri kommer til å gå igjennom igjen det vi har opplevd de siste årene».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Meretes utvalgte: Beaujolais med karakter
Mye har skjedd i Beaujolais de siste årene. 80-tallet er glemt, og nye, unge vinprodusenter lager gamay-versjoner verden aldri har smakt.
02:14
Publisert: