Nergård Invest Samherji as eier 39,9 prosent av den norske sjømatprodusenten Nergård as.

Overføringer oppført i wikileaks-dokumentene, som tidligere i november viste at fiskerigiganten Samherji på Island skal ha brukt DNB for å sluse penger via skatteparadis, viser en overføring på 50 millioner kroner til Nergårds eierselskap, ifølge Fiskeribladet.

Overføringen har gått fra selskapet Esja Seafood Limited, et av Samherjis viktigste internasjonale holdingselskaper. Esja er registrert på Kypros.

Fiskeribladet skriver at Esja har hatt bankkontoer i DNB, som er brukt til å gjennomføre betalinger oppført som «konsulentgebyr». Disse betalingene er nå under etterforskning.

Esja skal ifølge Wikileaks-dokumentene ha blitt brukt til en rekke overføringer for Samherji knyttet til hvitvaskingsskandalen.

Mener pengene er nedbetaling på lån

Nergård Invest Samherji as er registrert i Tromsø, og eies av det nå nedlagte tyske rederiet Cr Cuxhavener Reederei Gmbh, Samherji HF og det tyske sjømatselskapet Icefresh Gmbh, som tilhører Samherji-gruppen.

Margrét Ólafsdóttir i Samherji HF forklarer at de 50 millionene som har gått mellom Nergård Invest Samherji as og Esja er en nedbetaling på en låneavtale som ble inngått mellom selskapene i 2017.

– Da Nergård Invest Samherji as ble etablert i 2017, hadde de en gjeld til en norsk bank. Denne ble refinansiert i gruppen, sier Ólafsdóttir til Fiskeribladet, og viser til at det ble signert en låneavtale mellom selskapene for å refinansiere gjelden i mars 2018.

Ifølge Fiskeribladet viser hun også til at Samherji HF ble delt i Samherji HF, som skal drive med operasjoner i Island og Færøyene, og Samherji Holding EHF, som driver andre utenlandske operasjoner i 2018.

Etterforskes av Økokrim

Torsdag 28. november ble det klart at Økokrim setter i gang en etterforskning av DNB i forbindelse med Samherji-saken.

DNBs kommunikasjonssjef Even Westerveld har tidligere uttalt at de samarbeider med Økokrim for å komme til bunns i saken.

– Vi kan ikke utelukke at våre egne undersøkelser vil identifisere forbedringspunkter i bankes arbeid. Samtidig er det viktig å minne om at det ikke er en norsk bank som er anklaget for korrupsjon eller hvitvasking, men et islandsk fiskeriselskap, skrev Westerveld i en pressemelding torsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Her forklarer DNs Gøran Skaalmo deg det du trenger å vite om Samherji-saken
Islands største sjømatkonsern, Samherji, skal ha brukt den norske storbanken DNB for å sluse inntil 650 millioner kroner via skatteparadis.
02:08
Publisert: