– Styret kan ikke se noen andre som er bedre i stand til å håndtere denne situasjonen.

Det sier Samherji-styreleder Eiríkur S. Jóhannsson i en pressemelding fredag.

Styret i det islandske fiskeselskapet har bestemt at Thorsteinn Már Baldvinssons skal styre selskapet gjennom koronakrisen.

Baldvinssons hentes dermed tilbake etter at han i fjor høst ble enig med styret om at han midlertidig skulle gå av som toppsjef. Det skjedde mens det ble iverksatt granskning av mistenkt hvitvasking i selskapet. Granskningen pågår fremdeles, og gjøres av det norske advokatfirmaet Wikborg Rein.

«Det blir Thorsteinn Már Baldvinssons oppgave å lede Samherjis krisehåndtering i kjølvannet av Covid-19-konsekvensene. Styret i Samherji anser sterk ledelse, med detaljert kunnskap om organisasjonens stab, fisking, prosessering, salg, transport og alle andre aspekter ved driften som kritiske under krisehåndteringen», skriver Samherji i meldingen.

– Fremragende resultater

Det vises til at Baldvinssons ledet selskapet gjennom den islandske bankkrisen og finanskrisen med «fremragende resultater».

Baldvinssons skal nå være med-konsernsjef sammen med Björgólfur Johannsson som overtok som konsernsjef da Baldvinssons steg til side i fjor høst.

«Granskningen vil fortsette upåvirket og uten avbrudd på grunn av endringer i ledelsen», heter det i meldingen, der det fremgår at Wikborg Rein rapporterer direkte til styret.

Arbeidet er blitt noe forsinket av koronakrisen, men en rapport til styret og myndighetene ventes i løpet av våren.

Wikborg Rein-gransker om Samherji: – Planen er å være ute av Namibia innen få måneder dn+

Bakgrunnen for granskningen var at en tidligere direktør i Samherji varslet om angivelig korrupsjon og hvitvasking via bankkontoer i DNB, der enorme pengesummer var sluset via DNB-kontoer til både skatteparadis og et selskap i Dubai eid av en namibisk tjenestemann – med ansvar for å dele ut fiskekvoter i landet.

DNB har siden avsluttet kundeforholdet.

Samherji har hele veien nektet for korrupsjon og hvitvasking.

Her forklarer DNs Gøran Skaalmo deg det du trenger å vite om Samherji-saken
Islands største sjømatkonsern, Samherji, skal ha brukt den norske storbanken DNB for å sluse inntil 650 millioner kroner via skatteparadis.
02:08
Publisert:

Nekter for korrupsjon

DN intervjuet Johansson i forbindelse med Samherji-saken i desember i fjor. Han ville ikke beklage mulig korrupsjon eller hvitvasking, tross etterforskning i flere land.

– Jeg tror ikke det har vært noen bestikkelser, eller at selskapet har vært eller er involvert i ulovlige aktiviteter, sa han.

Om betalinger til Namibia sa han følgende:

– Det kan være relatert til en avtale om betaling for kvoter, og trenger ikke å være ulovlig, sier Samherji-sjefen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.