Blant nordmenn flest er Samlerhuset mest kjent for reklamefilmene der selskapet lokker med gratis minnemynter. Men dersom man først havner på myntkjøret, kan det fort bli en dyr hobby.

Den mye omtalte overgangen til et kontantløst samfunn finnes det fortsatt ikke spor av i regnskapene til Samlerhuset. I fjor omsatte konsernet for 114,5 millioner euro, tilsvarende drøyt 1,14 milliarder norske kroner med dagens valutakurs.

– Vi er fornøyd med omsetningsveksten i fjor, og det er særlig Storbritannia og Polen som bidro mest, sier Ole Bjørn Fausa, gründer og styreleder i Samlerhuset Gruppen.

Sterkere nasjonal identitet

Han sier at brexit og kampen om hvordan Storbritannia bør gå ut av EU bidrar til å øke inntektene i Storbritannia for samlerselskapet.

– Jeg tror faktisk at brexit har vært nyttig for oss. Det høres veldig rart ut, for alle er vant til å høre om brexit som en utfordring for næringslivet. Men vi opplever at brexit har ført til en forsterkning av britenes nasjonale identitet og økt interesse for deres egen stolte historie, sier Fausa.

– Ofte er det å samle på mynter knyttet til interesse og respekt for historie, og for tidligere bravader. Vi opplever at det er et økt fokus i Storbritannia som er positivt for interessen for samlemynter og historie, legger han til.

Omsetningen i Storbritannia steg i 2018 med hele 23 prosent, fra 26 til 32 millioner pund. I norske kroner utgjør omsetningsveksten rundt 76 millioner kroner.

– Det er alltid et jubileum

Selv om Samlerhuset også selger historiske mynter, kommer det meste av inntektene fra utgivelse av nye minnemynter og medaljer.

– Vi lever jo litt av historiske jubileer. Og de siste årene har det særlig vært en del land i Øst-Europa som fikk selvstendighet etter første verdenskrig, som har skapt et oppsving, sier Fausa.

Særlig i det folkerike landet Polen har det vært stor oppmerksomhet rundt jubileet.

– Er det noen jubileer å se frem til i Norge de neste årene?

– Det er alltid et jubileum, vet du. Når vi er i så mange land er det alltid noe som skal markeres. Noen ganger er det ting som er helt oppe i dagen, men vi er også flinke til å grave frem de jubileene som ofte ikke får så mye oppmerksomhet som de fortjener, sier Fausa

I Norge trekker han frem Samlerhusets oppmerksomhet rundt krigsseilerne og pilotene som mistet livet under annen verdenskrig.

– Det beste året på lenge

Datterselskapet Det Norske Myntverket på Kongsberg bidro i fjor også positivt til gruppen. Myntverket signerte i fjor sin største eksportordre gjennom tidene, på 72 millioner mynter til et mellomstort land i Asia. På grunn av de store verdiene som transporteres kan ikke Fausa avsløre hvilket land det dreier seg om.

Utviklingen hittil i 2019 har vært god for samlerhuset.

– I første halvår hadde hele gruppen en omsetningsvekst på mellom åtte og ni prosent i euro. Dersom dette holder seg, kan det bli et av de beste årene på lenge, sier Fausa.

Samlerhuset ble startet i 1994 av barndomsvennene Ole Bjørn Fausa og Reidar Nilsen fra Sunnmøre som lenge hadde vært interessert i å samle på frimerker og mynter. Med seg på laget fikk de investorene Sigmund Jakobsen og Helge Hellebust som også var samlere.

Kuttet i Norge

I Norge har lønnsomheten hatt en svak utvikling de siste årene, og i fjor gjennomførte Samlerhuset en nedbemanning på drøyt ti prosent av staben.

– Vi solgte bedre i fjor enn i forfjor, men har over noen år hatt en kostnadsbase som vokste litt mer enn inntektene, sier Fausa.

De siste årene har Samlerhuset jobbet sammen med blant annet Microsoft og luksuskjempene Kering og Chopard for å få på plass en sertifiseringsordning for gull, og hjelpe små gruver i Sør-Amerika med å bedre arbeidsforhold og miljøhensyn.

Det Norske Myntverket lager nå Nobels fredsprismedalje med Fairmined gull, mens Chopard bruker det til å lage gullpalmene som deles ut under filmfestivalen i Cannes.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.