Mandag gikk spansk og amerikansk politi til aksjon i en havn utenfor Palma de Mallorca i Spania. Nå er superyachten Tango, verdsatt til 90 millioner dollar, beslaglagt. Yachten tilhører oligarken Viktor Vekselberg, som antas å eie verdier for rundt 60 milliarder norske kroner.

Se FBI og Homeland Security raide Vekselbergs luksusyacht med spansk politi
Den sanksjonerte oligarken Viktor Vekselberg har Equinor, Aker BP og Statsbygg på kundelisten. Mandag ble yachten hans beslaglagt av amerikanske FBI.
00:52
Publisert:

DN omtalte Vekselbergs mange norske kunder, deriblant Equinor, Aker BP og en rekke statlige virksomheter, i en dokumentar sist uke.

Nå legger amerikanske FBI frem en rekke oppsiktsvekkende påstander om Vekselbergs forretninger og angivelige finansielle finter de siste årene. Bakgrunnen er at beslagleggelsen av privat eiendom krever klart grunnlag i lovregler, og etterprøving i domstoler.

DN har vært i kontakt med Viktor Vekselbergs pressetalsperson, som foreløpig ikke har ønsket å kommentere saken.

Det er bankbedrageri, hvitvasking og en rekke sanksjonsbrudd som utgjør grunnlaget for beslagleggelsen av superyachten, ifølge de nye dokumentene.

  • FBI mener Vekselberg har skjult at det er han som eier yachten, og at han har brukt et nettverk av skallselskaper for å gjennomføre betalinger i amerikanske dollar.
  • Millionbetalinger i amerikanske dollar i tilknytning til yachten skal ha gått under radaren både for amerikanske banker og korrespondentbanker på Kypros og i andre land. Milliontransaksjonene mellom skallselskaper innebærer både bankbedrageri, hvitvasking og sanksjonsbrudd, ifølge amerikanske myndigheter.
  • På begynnelsen av 2000-tallet skal Vekselberg ha brukt både væpnede soldater og bestikkelser i russiske domstoler for å ta kontroll over et oljefelt i Sibir, ifølge en eldre amerikansk dom.
  • I samme periode anklaget sinte bankkunder i First City Bank Vekselberg for å stjele 40 millioner dollar fra banken og bruke deler av pengene til å kjøpe Fabergé-egg. Vekselberg skal eie verdens største samling av Fabergé-egg.

Ifølge dokumentene ga spansk politi i midten av mars beskjed til FBI om at Vekselbergs yacht lå til reparasjon på Mallorca, men at det forelå planer om å flytte yachten.

Planer om å flytte yachten

Den siste måneden har beslagleggelser av oligark-eide yachter i flere europeiske havner skapt store overskrifter, inkludert i Italia og Spania.

Men det skal være første gang amerikanske myndigheter beslaglegger en yacht i Europa i tilknytning til sanksjonene mot Russland som følge av invasjonen av Ukraina. Aksjonen er den aller første aksjonen fra den nye «task force»-gruppen opprettet av amerikanske justismyndigheter, kalt KleptoCapture. Aksjonen ble gjennomført i samarbeid med spanske Guardia Civil.

Norskdesignet yacht

Yachten er tegnet av den norske designeren Peder Eidsgaard i det London-baserte firmaet Harrison Eidsgaard for drøye ti år siden.

Vekselberg var ikke underlagt noen sanksjoner frem til han i april 2018 ble sanksjonert av amerikanske myndigheter for sine tette bånd med ledende russiske regjeringssjefer, inkludert Putin og den tidligere russiske presidenten, Dmitrij Medvedjev.

Siden Russlands invasjon av Ukraina i 2022, har Vekselberg blitt sanksjonert både av Storbritannia og Australia, mens USA har frosset hans superyacht og privatfly. EU og Norge har fortsatt ikke sanksjonert Vekselberg. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.