Mandag denne uken kom den etterlengtede nyheten – i alle fall for aksjonærene i Orkla – om at eierandelen i aluminiumsselskapet Sapa ble solgt til partneren Hydro. Prisen på 13,5 milliarder kroner, som verdsetter hele Sapa til 27 milliarder kroner, ble av flere analytikere betegnet som billig.

«Mulig vi kunne fått mer»

Konsernsjef Peter A. Ruzicka i Orkla utelukker ikke at de kunne fått mer for Sapa.

– Man kan alltids spekulere om vi skulle ventet lenger eller gått for en børsnotering. Kunne vi fått mer. Mulig, men så er det dette med en fugl i hånden kontra ti på taket da, sa Ruzicka da han la frem Orklas kvartalsrapport fredag.

Sapa-resultatet var allerede tatt ut av Orkla-rapporten. Mens Orkla la frem et resultat som var svekket av sterk kronekurs og høyere råvarepriser, la Sapa frem det beste resultatet i selskapets historie.

– Jeg tror salget uansett er en god løsning for oss, en god løsning for Hydro, og ikke minst en god løsning for Sapa som nå kommer inn i et stort profesjonelt system hvor det er betydelige synergier, sier Ruzicka.

Og legger til:

– Hvis vi ser på tilbakemeldingene fra veldig mange av våre aksjonærer – og da tenker jeg ikke bare på Canica – så har de vært utålmodige og ment at nå må vi komme oss ut. De ser på at dette er en syklisk industri, og mange mener at man nå er på toppen av syklusen. Jeg vet ikke, sier Ruzicka.

Aluminiumsprisene har steget i overkant av 30 prosent siden forrige bunn i januar 2016.

Vil kjøpe mer vekst

Uansett prising er Ruzicka fornøyd med at strategien om å gjøre Orkla til et rent merkevareselskap nå er oppfylt.

– Vi har kommunisert en strategi om at i skal bli et rendyrket merkevareselskap. Prosessen startet i 2011 og vi har gjort dette gradvis. Vi følte at nå var tiden riktig, sier han.

Orkla har nå en fyldig pengebinge til å jage mer markedsvekst. Veksten i første halvår var skuffende, ifølge Ruzicka.

– Vi trodde i fjor på en markedsvekst på 2–3 prosent, men ser at den blir liggende på én prosent. Jeg er ikke fornøyd med så lav vekst, og vi leter nå etter investeringer i bransjer som kan gi oss mer vekst, for eksempel innen farmasi, personlig velvære, internettsalg, økologisk og vegetarisk mat, ramset Ruzicka opp på resultatpresentasjonen fredag.

Det siste oppkjøpet Orkla gjorde var av den danske solkrem- og antiperspirantprodusenten Riemann.

Varsler høyere priser

Svakere kronekurs rammet også Orkla i første halvår, samt økende råvarepriser på kjøtt- og meieriprodukter i Tsjekkia. Ruzicka sier de har kompensert med økte priser og kostnadskutt.

– Blir det høyere priser på Orkla-produkter i Norge?

– Rundt halvparten av våre innkjøp i Norge gjøres i fremmed valuta. Det slår ut på våre priser. Samtidig er mye av vår produksjon internt i Norge, og det gjør at vi er mindre påvirket av valutasvingninger enn våre konkurrenter som har alle innkjøp i euro, sier Orkla-sjefen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.