Tirsdag kveld ble det kjent at den norske staten ville selge alle sine aksjer i flyselskapet SAS. Staten eide 9,88 prosent av de utestående aksjene i SAS. Etter en auksjonsprosess tirsdag kveld solgte staten onsdag morgen aksjene sine til investorer fra både Norge og utlandet til kurs 17,25 svenske kroner aksjen. Det gir den norske staten et bruttoproveny på rundt 597 millioner kroner.
På en pressekonferanse onsdag begrunner næringsminister Torbjørn Røe Isaksen salget med at markedet for luftfart har vært gjennom store endringer med et stigende antall passasjerer.
«Fornøyd med prisen»
Røe Isaksen sier at de har lagt merke til selskapets positive utvikling.
– Vi ser at SAS har hatt positiv utvikling, samtidig ser vi at et flymarked som har vært gjennom store endringer. Nå kunne vi få en god pris og derfor har vi solgt aksjene nå, sier Røe Isaksen.
Det har lenge vært kjent at staten ikke har ønsket å være en langsiktig eier i SAS. Allerede i 2011 fikk daværende næringsminister Trond Giske (Ap) fullmakt til å dumpe SAS-aksjene
– Dette har vært varslet over lengre tid. SAS har vært et selskap hvor staten i mange år bare har vært interessert i avkastning. Nå er tidspunktet riktig både med tanke på SAS sin posisjon og kapitalmarkedet, som har noe å si for prisen vi kan få, sier Røe Isaksen til DN.
SAS-aksjen ble tirsdag handlet på Oslo Børs til sitt laveste nivå siden juni i fjor.
– Vi er fornøyd med prisen vi har oppnådd, sier næringsministeren.
«Går ikke direkte inn i noe annet»
– Kommer dere til å reinvistere med disse pengene?
– Nei, det er ikke sånn at disse pengene går ut av SAS og direkte inn i noe annet. De går inn på en konto i Norges Bank. Det er veldig fornuftig for det er ikke et mål å opprettholde en fast statlig eierandel i næringslivet under ett, snarere så mener vi at på sikt så skal den statlige eierandelen ned, særlig der det ikke er noen grunn til at staten skal eie, svarer Røe Isaksen.
Hvorfor det?
– Hvis det ikke er en særlig grunn til å eie, så er det ingen særlig grunn til å eie. For det andre så mener vi at for mange selskaper, så kan det å få inn flere private eiere være godt for selskapets utvikling.(Vilkår)