Det har vært bratt utforbakke for Sats denne børshøsten. Siden selskapet la frem tall for årets andre kvartal i juli, har aksjen mer enn halvert seg, til kurs syv kroner. Det er 40 prosent lavere enn koronabunnen i mars 2020, da folk ikke engang hadde lov til å trene på helsestudio.

Fredag morgen la selskapet frem tall for årets tredje kvartal. Resultat før skatt endte 54 millioner kroner i minus. Det er særlig Danmark som trekker ned, med et resultat på minus 35 millioner norske kroner.

– Danmark startet på et veldig negativt sted, også før pandemien, da vi kjøpte virksomheten. Samtidig er utviklingen i antall medlemmer svært positiv, og vi bygger nå en solid posisjon der, sier Sats-sjef Sondre Gravir, som fredag ledet selskapets første kapitalmarkedsdag på Sats Colosseum i Oslo, etterfulgt av en gruppetreningstime.

Fredag arrangerte Sats kapitalmarkedsdag på Sats Colosseum. Det formelle ble etterfulgt av en høyintensitets intervalløkt på senteret. Fra venstre: Pressekontakt Sebastian Kvamme i Sats; Marianne Orderud, markedssjef, og Sondre Gravir, administrerende direktør.
Fredag arrangerte Sats kapitalmarkedsdag på Sats Colosseum. Det formelle ble etterfulgt av en høyintensitets intervalløkt på senteret. Fra venstre: Pressekontakt Sebastian Kvamme i Sats; Marianne Orderud, markedssjef, og Sondre Gravir, administrerende direktør. (Foto: Øyvind Elvsborg)

Sats-aksjen steg to prosent i åpningsminuttene på Oslo Børs, men falt senere tilbake. Klokken 13.00 var aksjen ned rundt fem prosent.

– Høyere takt

Totaltomsetningen endte på 967 millioner kroner, tilsvarende en vekst på ni prosent, dersom man ekskluderer fjorårets statlige koronastøtte på 87 millioner kroner.

I rapporten melder Sats om rekordhøye 708.000 medlemmer totalt, tilsvarende en vekst på åtte prosent fra i fjor.

Regner man på antall medlemmer per senter, er det imidlertid fortsatt lavere enn før pandemien. Ved utgangen av kvartalet hadde Sats 275 treningssentre i porteføljen, opp fra 256 sentre i samme kvartal i fjor.

– Vi har en høyere takt nå enn før pandemien. Hvis du ser på den sammenlignbare veksten, har vi i snitt kun 80 færre medlemmer per senter, sammenlignet med 2019. I andre kvartal var det tallet 200, så vi har tettet en betydelig andel av det gapet, sier Gravir.

– Signifikant

Sats er blitt knallhardt rammet av økte strømpriser. Ifølge rapporten for tredje kvartal økte driftskostnadene med syv prosent, til over 960 millioner kroner i kvartalet, hovedsakelig som følge av at strømkostnadene har steget med 107 prosent, sammenlignet med tredje kvartal 2021.

Driftsresultatet for tredje kvartal endte på fem millioner kroner, mot et driftsresultat på 74 millioner kroner i samme kvartal 2021.

– Vi har en høyere takt nå enn før pandemien, sier Sats-sjef Sondre Gravir. Her gir han gruppetreningsinstruktør Karianne Bergli en high-five under fredagens treningsøkt.
– Vi har en høyere takt nå enn før pandemien, sier Sats-sjef Sondre Gravir. Her gir han gruppetreningsinstruktør Karianne Bergli en high-five under fredagens treningsøkt. (Foto: Øyvind Elvsborg)

– Strømprisøkningen er signifikant og påvirker det finansielle resultatet kraftig. Vi har iverksatt tiltak og videre forsterket disse for å redusere forbruket, sier Gravir, og legger til at myndighetenes strømstøttepakke vil ha «marginal betydning» for Sats.

– Vi har også en del nye sentre, og der tar det litt tid å få opp medlemsnivået. Kortsiktig påvirker det resultatet negativt, fordi kostnadsbasen er etablert, sier Gravir.

Prioriterer gjeldsreduksjon

Sats skriver at forbrukersentimentet kan påvirke salget fremover, men Gravir mener medlemsveksten tyder på at folk prioriterer helse og trening når alt blir dyrere.

«På kort sikt er Sats påvirket av det generelle inflasjonspresset, i tillegg til volatile strømpriser. På lang sikt er selskapet likevel trygg på sin evne til å øke prisene i tråd med inflasjonen. Det er fortsatt ingen tegn til at medlemmene «trader ned» som følge av lavere kjøpekraft», skriver selskapet i rapporten.

– Dette er noe vi følger tett og er opptatt av. Jeg liker ikke å spå fremtiden, men så langt ser vi ingen tegn til at folk bruker mindre på trening. Vi har høyt salg og lavt frafall, utdyper Gravir til DN.

Ved utgangen av kvartalet var nettogjelden på nær 1,7 milliarder kroner. Selskapet opplyser at det vil begrense investeringer i nye sentre, og heller prioritere å redusere gjelden til «ansvarlige nivåer».

Sats-sjef Sondre Gravir beskriver trening som en megatrend. – Jeg liker ikke å spå fremtiden, men så langt ser vi ingen tegn til at folk bruker mindre på trening. Vi har høyt salg og lavt frafall, sier han.
Sats-sjef Sondre Gravir beskriver trening som en megatrend. – Jeg liker ikke å spå fremtiden, men så langt ser vi ingen tegn til at folk bruker mindre på trening. Vi har høyt salg og lavt frafall, sier han. (Foto: Øyvind Elvsborg)

– Vi mener at vi har et ansvarlig nivå nå også, men vi har hatt kraftig ekspansjon, og ser nå at vi har en styrke i porteføljen, slik at vi heller vil prioritere å øke antall medlemmer per senter og bruke investeringskapasiteten i eksisterende sentre, samt til å redusere gjeld, sier Gravir.

Sats er notert på Oslo Børs, med en markedsverdi på 1,4 milliarder kroner og en kjendistung aksjonærliste. Stein Erik Hagens familieselskap Canica eier 6,5 prosent av selskapet, Andresen-familiens Ferd eier 4,3 prosent, Stavanger-investor Bjørn Maaseide 3,9 prosent og Sats-styreleder Hugo Maurstad 2,5 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.