Torsdag melder treningskjeden Sats at den vil søke om en notering på Oslo Børs.
Børsnoteringen vil bestå av et tilbud av aksjer til institusjonelle og private investorer i Norge og Sverige, en rettet emisjon til visse internasjonale investorer og et tilbud om aksjer til et knippe ansatte.
Sats vil hente 1,4 milliarder kroner gjennom utstedelse av nye aksjer og et potensielt salg av aksjer fra eksisterende aksjonærer. Sats er i dag hovedsakelig eid av oppkjøpsfondet Altor og danske Tryghedsgruppen.
Selskapet ledes av Sondre Gravir, som gikk fra Schibsted til Sats i oktober i fjor.
– Er du glad for å være mannen som leder Sats på børs?
– Jeg er mest glad for å få lov til å lede Sats, men dette er en viktig milepæl for oss, sier Gravir.
Vil på børs i fjerde kvartal
Sats skriver at de venter å gå på børs i fjerde kvartal i år. Noteringen er betinget av relevante godkjennelser fra Oslo Børs og Finanstilsynet.
Målet er å betale ut minst 250 millioner kroner i utbytte i 2020.
Det står ikke opplyst om hva verdsettelsen av Sats kan bli.
– Det er litt opp til markedet å bestemme. Vi er opptatt av å drive selskapet vårt godt videre og sørge for at stadig flere trener, så får markedet bidra til å sette en verdivurdering når vi eventuelt går på børs, sier Gravir.
– Men styret har vel gjort seg noen vurderinger av prisen?
– Jo, selvfølgelig er det en del av prosessen å gjøre noen vurderinger rundt det, men når det eventuelt blir en mer konkret prosess vil markedet avgjøre verdien på selskapet, sier han.
Investor og tidligere sjef i Sats, Bjørn Maaseide, har er eierandel på 7,5 prosent i treningskjeden. I august sa han til DN at han mener Sats kan ha en markedsverdi på seks-syv milliarder kroner.
Henter penger for å dele ut
I meldingen fra Sats fremkommer det at bruttoprovenyet fra kapitalinnhentingen på 1,4 milliarder kroner skal brukes til å bygge ned gjelden i selskapet med 470 millioner kroner.
Ellers skal noe av det brukes til å betale en fordring til et tilknyttet selskap og kostnader knyttet til børsnotering.
Resten av pengene skal brukes til å betale et «forpliktet utbytte» til eksisterende aksjonærer.
Sondre Gravir vil ikke si hvor mye den konkrete fordringen beløper seg til eller hvor mye en eventuell børsnoteringsprosess vil kunne koste, og dermed heller ikke hvor stort utbytte til eksisterende eiere vil kunne bli.
– Når det gjelder detaljene i transaksjonen går vi ikke ut med mer spesifikke tall, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.