Tirsdag legger treningskjeden Sats frem resultater for første kvartal. Det viser et resultat på minus 34 millioner kroner før skatt. I samme periode i fjor var resultat før skatt positivt på 80 millioner kroner.

Inntektene falt til 990 millioner kroner fra 1,01 milliarder kroner i fjor.

Treningssentre i Norge ligger an til å være stengt i mesteparten av andre kvartal. Sats gir allerede nå et lite innblikk i hvordan det har påvirket selskapet. Fra utgangen av mars til utgangen av april har antall medlemmer falt med 20.000, til totalt 676.000 medlemmer.

– Det er ikke veldig mange som kjøper nytt medlemskap i en periode hvor treningssentrene er stengt, sier Sats-sjef Sondre Gravir.

To uker ble til to måneder

Sats valgte selv å stenge alle sine treningssentre i Norge, Sverige, Finland og Danmark midlertidig fra og med 12. mars. I første omgang skulle sentrene stenge i to uker.

Nå er det i stedet gått to måneder etter at regjeringen stengte ned store deler av landet samme dag. Sats har midlertidig permittert 5000 ansatte i Norge og Danmark. I Sverige og Finland har sentrene åpnet igjen, men i Norge må Sats vente til 15. juni.

– Det er ekstremt krevende å ha så mange ansatte permittert, og det kombinert med det at du ikke kan gi medlemmene det de ønsker, er kanskje det som er det tyngste, sier Gravir.

I Sverige er besøkende medlemmer på 75-80 prosent av et normalnivå. Sats-sjefen venter samme utvikling i Norge når det åpnes opp.

– Godt med cash

Sats anslår at «cash burn», altså hvor mye man tærer på kontantbeholdningen, vil være 15 millioner kroner i uken så lenge sentrene i Norge og Danmark er stengt.

I løpet av første kvartal har Sats trukket 575 millioner kroner av en kredittfasilitet slik at tilgjengelig likviditet ved utgangen av mars var på 775 millioner kroner.

– Vi trakk opp litt ekstra likviditet for å ha sikkerhet. I overskuelige fremtid har vi tilstrekkelig med likviditet og finansiell styrke. Vi har godt med cash tilgjengelig. Det er mye som kan skje de nærmeste seks månedene selv om vi får lov til å åpne, sier finansdirektør Cecilie Elde.

I en undersøkelse gjort av Virke, som DN omtalte i midten av april, svarte 21 prosent av virksomhetene innenfor treningssenterbransjen at de maksimalt klarer å holde hjulene i gang i fire uker til. Blant disse igjen svarer 50 prosent at mest sannsynlig utfall er konkurs.

– Er oppkjøp aktuelt?

– Vi har vært aktive på den siden i alle våre fire land også før koronatiden og det vil vi naturlig nok være fremover også. Nå er vårt primære fokus å åpne så raskt som mulig så befolkningen kan komme i gang med trening igjen, sier Sats-sjefen.

– Skuffet

Frisører, neglesalonger og fysioterapeuter har fått åpne opp igjen. Også idretten får åpne gradvis opp igjen. Treningssentrene må vente til 15. juni.

– Vi var skuffet over at vi ikke kunne åpne tidligere. Det er primært knyttet til et folkehelseperspektiv. Basert på undersøkelser vet vi at en fjerdedel av nordmenn er blitt i dårligere form. Vi er ikke bekymret for utviklingen til Sats på lang sikt. Det er selvfølgelig fint om vi kan begynne å tjene penger tidligere, men det er ikke kritisk for oss i den situasjonen vi er i nå. Vi mener det ville være viktig å åpne tidligere av hensyn til folkehelsen, sier Gravir.

Mesteparten av Sats sine tap i første kvartal kommer fra den danske virksomheten, der Sats tapte 103 millioner kroner etter skatt. Nettoresultatet var negativt også i Sverige og Finland, men positiv i Norge med ni millioner kroner.

Fra april og frem til sentrene åpnes i Norge og Danmark ventes driftskostnadene å reduseres med 30–40 prosent. I kvartalsrapporten opplyses det at ledelsen har tatt frivillige lønnskutt i løpet av koronakrisen og alle resultatorienterte bonuskompensasjoner vil falle hvis ikke selskapet oppnår sine finansielle mål.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.