– Ikke bare har den potensielle kjøperen av Newcastle United gjort stor skade på deres klubber og ligaens kommersielle inntekter, men arven etter den ulovlige tjenesten vil fortsette å påvirke dere i også i fremtiden.

Det skriver Bein Media Group-sjef Yousef Al-Obaidly i et brev til 20 lag i den engelske toppdivisjonen Premier League.

Bakgrunnen er The Public Investment Funds forestående oppkjøp av den nordengelske fotballklubben Newcastle, som holder til på Tyneside ved den engelsk-skotske grensen. Det statlige investeringsfondet er styrt av Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman, som ifølge Financial Times har gått inn med majoriteten av midlene i oppkjøpet av fotballklubben.

Nå går rettighetshaver Bein, som sender Premier League-kamper på Bein Sports, kraftig ut mot oppkjøpet, og krever at Premier League blokkerer handelen. Grunnen er Saudi-Arabias påståtte tilknytning til tv-piratvirksomhet.

I brevet som er sendt til Premier League-klubbene skriver Doha-baserte Bein Media Group at den Saudi-Arabiske stat står bak en arabisk tv-kanal ved navn beoutQ, som viser kampene ulovlig.

– Vår forespørsel om at dere undersøker dette oppkjøpet har basis i Saudi-Arabias fortid og nåværende tyveri av deres klubbers intellektuelle rettigheter, skriver Al-Obaidly i et separat brev til Premier League-sjef Richard Masters.

Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman.
Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman. (Foto: Pavel Golovkin / Pool / Ap Photo)

Langvarig, regional krangel

Bein har ifølge FT brukt flere milliarder dollar på å sikre seg rettighetene til å vise Premier League for arabisk publikum, og har fått støtte både Fifa og Premier League når det gjelder anklagelsene om ulovlig strømming.

Krangelen som nå har oppstått kaster ytterligere søkelys på hvordan den engelske toppdivisjonen skal forholde seg til oljepenger som kommer inn i ligaen. Fra før har som kjent Manchester City Abu Dhabi-baserte eiere, mens Qatar er på eiersiden i den franske fotballklubben Paris Saint-Germain.

Piratanklagene kommer etter at Saudi-Arabia og tre regionale allierte kuttet alle diplomatiske bånd og droppet transportlinker til Qatar i 2017. FT påpeker at den ferske uttalelsen er en del av en pågående krangel mellom Qatar og Saudi-Arabia.

Strammet inn reglene

Det Saudi-Arabia-støttede oppkjøpet av Newcastle ble kjent allerede i fjor høst, men det er ikke før i de senere ukene at avtalen har virket å kunne bli realisert.

Avtalen, som er blitt forhandlet frem av finanskvinnen Amanda Staveley, er blitt møtt med kritikk fra Premier League-topper.

I 2017 strammet Premier League inn reglene for oppkjøp av klubber fra utenlandske investorer. Innstramningen sørget for at potensielle eiere som har brutt med britisk lov, ikke skal kunne få lov til å ha majoritetseierskap i en Premier League-klubb.

Amnesty International har også uttrykt sin misnøye over oppkjøpet, og kalt det «sportsvasking», med en henvisning til landets tvilsomme tilnærming til menneskerettigheter.

Klubben er i dag eid av Mike Ashley, som i sin tid grunnla sportskjeden Sports Direct.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.