Det var i april at DNB varslet at banken ønsket å kjøpe Sbanken. Nå kan Konkurransetilsynet melde at et slik oppkjøp skader konkurransen i markedet, og vil derfor ikke godkjenne oppkjøpet.

Sbankens aksje faller over fire prosent ved lunsjtider, mens DNB-aksjen faller 0,2 prosent.

– Konkurransetilsynet har vedtatt å forby DNBs oppkjøp av Sbanken. Etter å ha vurdert forslag til avhjelpende tiltak mener tilsynet fortsatt at oppkjøpet vil svekke konkurransen i markedet for sparing i fond. Dette kan føre til høyere priser og gi bankkunder som etterspør fondssparing et dårligere tilbud, skriver Konkurransetilsynet i en fersk pressemelding.

Avgjørelsen tas ikke godt imot av DNB, som nå vurderer å klage til Konkurranseklagenemnda i forbindelse med avslaget.

– Alt som var knyttet til vanlig banktjenester, som boliglån, kort, betaling og innskudd var klarert. Derfor er det overraskende at de mener en så liten tue kan velte et så stort lass, skriver konsernsjef Kjersti Braathen i DNB i en epost til TDN Direkt tirsdag morgen.

– Selvfølgelig skuffet

Heller ikke investorreaksjonene på Konkurransetilsynets avgjørelse er positive. Sbankens største aksjonær er det private investeringsselskapet, Altor.

– Vi er selvfølgelig skuffet over utfallet. Uansett vil vi fortsette å støtte Sbanken med samme engasjement og fokus som vi har gjort så langt, i løpet av våre fem år som eiere. Vi har stor tro på Sbankens ledende digitale modell, den sterke merkevaren og kundetilfredsheten, fokuset på kundereiser – og ikke minst, det innovative teamet bak Sbanken sin suksess, sier administrerende direktør Herman Korsgaard i Altor.

DNB eier over 9,9 prosent av aksjene i Sbanken, noe som gjør Norges største bank til den nest største eieren i Sbanken.

– Det var en risiko at DNB ikke fikk lov, men ser vi på aksjekursen til norske banker siden DNB-tilbudet har vært god. Vi mener derfor at Sbanken-kursen burde ha ligget på 95–100 kroner. Derfor mener vi at dagens reaksjon var stor, sier analytiker Jan Erik Gjerland i ABG Sundal Collier.

Gjerland trekker riktignok frem at Sbanken-kursen har holdt seg høy etter DNB-tilbudet.

– Det er noe som fortsatt er usikkert, og det er hvorvidt DNB kommer til å anke Konkurransetilsynets avgjørelse. De har 15 dager på seg til å sende inn anken, og da faller ikke en eventuell ny avgjørelse på plass før i mai.

– Foreslått solide tiltak

Konkurransetilsynet mener at DNBs avhjelpende tiltak ikke hjelper. Samtidig er det fortsatt ikke tydelig hva alle tiltakene innebærer.

– Til tross for at vi var uenige i deres opprinnelige vurdering av konkurransen i fondsmarkedet, har vi foreslått veldig solide tiltak som vi mener ville fjerne alle tilsynets bekymringer, sier DNB-sjefen til nyhetsbyrået.

Videre skriver DNB varselet fra Konkurransetilsynet er begrunnet i Konkurransetilsynets foreløpige vurderinger knyttet til mulige konkurransemessige virkninger av oppkjøpet i markedet for fondsdistribusjon.

De foreslåtte tiltakene omfattet blant annet et salg av hoveddelen av Selskapets fondsdistribusjonsvirksomhet i tillegg til adferdsbegrensninger etter slikt salg, skriver Sbanken i sin børsoppdatering.

– Ikke kan gjennomføres

DNBs kjøp av Sbanken har vært til behandling i Konkurransetilsynet siden midten av april. Etter en foreløpig vurdering sendte tilsynet 26. august varsel til selskapene om at det kunne bli aktuelt å stoppe oppkjøpet. Bakgrunnen var bekymringer knyttet til mulig redusert konkurranse i markedet for sparing i fond, skriver tilsynet.

– Hverken selskapenes svar på tilsynets bekymringer eller deres forslag til avhjelpende tiltak har endret Konkurransetilsynets vurdering. Vi mener fortsatt at DNBs kjøp av Sbanken vil føre til svekket konkurranse og dårligere betingelser for bankkunder som ønsker å spare i fond. Tilsynet har derfor konkludert med at dette oppkjøpet ikke kan gjennomføres, sier konkurransedirektør Lars Sørgard.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.