Torsdag gikk DNB ut med et bud 11,1 milliarder kroner på den heldigitale Sbanken. Med oppkjøpsfondet Altor på eiersiden de siste fem årene, har et videresalg ligget i kortene. At det var DNB som ligger an til å kjøpe Sbanken overrasket imidlertid mange, ikke minst kundene.

Reaksjonene kom umiddelbart på bankens Facebook-side der tusenvis av kunder truet med å bytte bank.

«Kundeforhold siden 2005. Lykke til videre» skriver én ganske representativ bruker.

Sbanken har forsøkt å berolige kundene sine med at budet ennå ikke er akseptert og at eventuelle endringer ikke vil komme før neste år. Ikke alle lar seg overbevise, og andre utfordrerbanker som Bulder og Nybygger melder om et ras av Sbanken-flyktninger.

Nå tyr Sbanken til skarpere lut.

Rentegaranti

– Vi har alltid vært på lag med kundene våre. Det skal vi fortsette å være, for hos oss er det kunden som er sjefen. Derfor gir vi nå en rentegaranti til både eksisterende og nye kunder ut året. Den innebærer at vi ikke setter opp boliglånsrenten for noen av kundene våre i 2021, uansett hva som skjer, skriver daglig leder Øyvind Thomassen i en epost til DN.

Han garanterer også at det heller ikke vil komme gebyrer på tjenestene deres i 2021. Sbanken har en boliglånsportefølje på nesten 79 milliarder kroner, der rentene nå låses.

Norges Bank har varslet renteheving i andre halvår, som ellers ville fått innvirkning på boliglånsrentene.

Thomassen sier banken setter pris på engasjementet som har kommet etter nyheten.

Sbanken har de siste årene klart å bygge en sterk og lojal kundebase. Epsi Rating Norway har målt kundetilfredsheten i den norske bankbransjen årlig siden 2003. Der har Sbanken tronet på topp i alle år, mens DNB har ligget i bunnsjiktet på den årlige målingen.

– Nyheten om at DNB vil kjøpe oss skaper naturlig nok usikkerhet. Vi vil understreke at det er mye som skal på plass før vi vet hva som skjer fremover: Først skal aksjonærene ta stilling til om de ønsker å selge aksjene sine, og så skal myndighetene godkjenne salget. Det blir uansett ingen endringer våre kunder behøver å ta stilling til med det første. Vi skal sørge for å informere grundig om eventuelle endringer og i god tid, skriver Thomassen videre.

Gamestop-aksjon

DNB tror oppkjøpet kan gjennomføres i tredje kvartal i år. Banken legger frem det endelige tilbudsdokumentet neste uke, og akseptperioden vil vare 20 virkedager. DNB er avhengige av tilslutning fra 90 prosent av aksjonærene for at avtalen skal gå gjennom, og interesser som kontrollerer 29 prosent har allerede sluttet seg til. Altor med 25 prosent er blant disse.

Fredag meldte DN at flere tusen kunder har organisert seg for å kjøpe nok aksjer til å blokkere oppkjøpet.

Det betyr i teorien at Sbanken-kundene må sikre seg rett over ti prosent for å ha en innvirkning. DNBs bud for hele Sbanken lyder på 11,1 milliarder kroner. 10,1 prosent av dette tilsvarer omtrent 1,12 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.