Sbanken skapte bølger i fondsmarkedet da nettbankpioneren i forrige måned kuttet prisen på over 400 fond. Banken ville bli kvitt den utskjelte returprovisjonen og lovet å betale denne tilbake til kunden, riktignok fratrukket en egen avgift.

I tillegg til at priskuttet var et angrep på andre fondsdistributører, har også flere forvaltere reagert negativt på nyheten. Dette fordi Sbanken nå i mange tilfeller selger fondet billigere enn andre plattformer, og til en lavere pris enn forvalteren selv krever.

Som DN skrev forrige uke har dette blant annet ført til at Skagens fond er blitt stengt for nye kunder i Sbanken. Ifølge Nordnet-sjef Anders Skar har flere forvaltere krevd å få sine avtaler med Sbanken reforhandlet.

Forvaltningsgiganten KLP reagerte også på at selskapets fond nå ikke koster det samme på alle plattformer.

– Det kan ikke vi leve med. Derfor bestemte vi oss for å redusere prisen på syv av våre indeksfond, sier administrerende direktør Håvard Gulbrandsen i KLP Kapitalforvaltning.

Indeksfond er passivt forvaltede aksjefond som kun speiler en indeks. Fraværet av kresne analytikere og aksjeplukkere gjør at de årlige fondskostnadene er lave.

– Var ferdig prutet

Fremfor å true Sbanken med sanksjoner, velger altså KLP motsatt strategi; å matche priskuttet slik at KLPs indeksfond på ny koster det samme på alle plattformer.

– Vi har et mål om å være best i Norge på pris, og har i utgangspunktet ment at prisnivået på indeksfond var ferdig prutet. Men når Sbanken utfordret bransjen på denne måten, var det naturlig å gå i dialog med dem, sier Gulbrandsen.

For KLP var det særlig et problem at Sbanken solgte fond billigere enn KLP gjorde til sine egne medlemmer.

– Slik kan det ikke være, og derfor måtte vi komme til en enighet med Sbanken, sier KLP-sjefen.

Enigheten innebærer at KLP kutter kostnaden på syv av sine indeksfond med mellom 0,05 og 0,02 prosentpoeng.

– Dette er de viktigste indeksfondene vi tilbyr, og vi mener at prisen på de andre fondene også er på et lavt og riktig nivå, sier Guldbrandsen.

Ikke alle kuttes

For det er fortsatt en rekke KLP-fond som vil beholde sin gamle pris, blant annet indeksfondene som konsentrerer sine investeringer i regioner som Europa, Asia og USA. Dette bærer vitne om et kompromiss mellom KLP og Sbanken.

– Priskuttet gjør at vi i KLP vil få lavere inntekter fra forvaltningshonorar, men vi tror at dette vil oppveies av økt salg av fond, sier Guldbrandsen.

Han forteller at rundt 70.000 nordmenn har penger plassert i de syv fondene som nå får lavere pris.

KLP-toppene ønsker ikke å kommentere hvordan andre forvaltere har reagert på Sbankens priskutt.

– Vi har vridd hodene våre, og kommet frem til at dette var den beste måten å reagere på, sier Gulbrandsen.

– Opp til den enkelte

Avtroppende Sbanken-sjef Magnar Øyhovden mener KLP har svart på utfordringen på en god måte.

– Vi er fornøyd med at de snur seg rundt og ser at verden er i forandring og at det går mot lavere priser på fond, sier Øyhovden.

– De har endret avtalen med alle distributører til det bedre for kunden. Dette ser vi veldig positivt på, og er til fordel for alle KLPs kunder, legger han til.

Han ønsker ikke å gå inn på detaljer rundt forhandlingene mellom KLP og Sbanken, og påpeker at det fortsatt blir opp til den enkelte distributør å følge opp priskuttet.

– Det blir jo opp til den enkelte distributør hvilken pris de faktisk tar, men med endringene KLP gjør, er det i hvert fall fullt ut mulig for alle å kutte prisene slik som vi har gjort, sier Øyhovden. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.