Nettbank-pioneren Sbanken håper at det skal bli større konkurranse om sparepengene dine når banken nå kutter kostnaden på over 400 fond.

– Prisene på fond er fortsatt høyere i Norge enn mange andre land, og vi mener at prisene må ned. Nå ønsker vi å ta en ledende rolle i denne prosessen og kutter prisen på stort sett alle fondene vi tilbyr, sier Sbanken-sjef Magnar Øyhovden.

Nærmere bestemt er det den omdiskuterte returprovisjonen som Sbanken har blinket ut som sitt mål. Dette er en ofte skjult fondskostnad som går til distributøren av fond. Denne typen «kick-back» er blitt kritisert fordi det kan gi distributøren incentiver til å anbefale enkelte fond fremfor andre, på tvers av kundens interesser. Derfor har blant annet Forbrukerrådet anbefalt at returprovisjon bør forbys.

– Vi er enig i at returprovisjon ikke er til kundens beste og at denne typen «kick-back» kan påvirke rådgivningen. Vi tar nå i praksis bort denne skjulte kostnaden fra fondene våre, sier Øyhovden.

Gir pengene til kunden

Sbanken vil nå ta returprovisjonen som selskapet mottar fra fondsleverandørene og betale dette tilbake til kundene.

– Kunden kan selv velge om de vil ha beløpet utbetalt til konto, eller som ekstra andeler i fondet. Vi vil anbefale sistnevnte da dette vil føre til høyere avkastning over tid, sier Øyhovden.

I de dyreste aktive aksjefondene kan returprovisjonen være på mellom 0,75 og 1 prosent per år. For et sparebeløp på én million blir dette opptil 10.000 kroner i året.

– Vi gir hele returprovisjonen tilbake til kundene, i stedet for å putte den i egen lomme slik de fleste distributører gjør. Med dette håper vi å bidra til en priskrig på fond, sier Øyhovden

Unngår interessekonflikter

På grunn av returprovisjon vil hvor mye fondstilbyderen tjener på deg som kunde avhenge av hvilke fond du velger. Sbanken endrer nå prismodellen slik at banken tjener like mye uansett hvilket fond som velges.

– Dette sikrer at det kun er kundens interesser som avgjør hvilket fond valget faller på, sier Øyhovden.

Dersom kunden ønsker rådgivning, vil Sbanken ta et fast honorar på 0,4 prosent per år. Dersom kunden velger fond selv, vil kostnaden være lavere enn dette, og betydelig lavere for passive indeksfond.

– Vi skaper forutsigbarhet ved å ta en fast avgift. Det er sluttsummen på kassalappen som teller. Den blir nå lavere, og langt enklere å forstå, sier Øyhovden.

Den delen av forvaltningshonoraret som går til fondsleverandøren og forvalterne vil fortsatt være den samme.

For å få ned kostnaden forbundet med rådgivning har Sbanken utviklet sitt eget system for robotrådgiving, men kunden kan også velge å få råd på telefon.

I vår kuttet storbanken DNB fondskostnaden i en rekke av sine egne fond.

– DNB varslet prisendringer i vår, men de har kun endret prisen på noen av sine egne fond. Vi gjør dette på over 400 fond, sier Øyhovden.

– Strålende nyheter

Fagdirektør for finans i Forbrukerrådet, Jorge Jensen, tok i vår til orde for at myndighetene bør forby returprovisjon. Han er glad for at Sbanken selv tar et stort steg i samme retning.

– Dette er helt strålende. Nå slipper forbrukere som ikke benytter rådgivning å betale for en tjeneste de ikke bruker, sier Jensen.

Han mener at bortfallet av interessekonflikt gir et bedre grunnlag at distributøren kan opptre som rådgiver og ikke som selger av finansielle produkt.

– Dette vil gi bedre rådgivning til forbrukere, for nå har ikke rådgiver lengre motivasjon for å anbefale de produktene som gir rådgiver mest inntekter, men anbefaler det som er til nytte for kunden. Det fjerne altså en interessekonflikt for rådgiverne, sier Jensen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.