Svenske SBB selger 25 prosent av aksjene i Solon Eiendom Holding as til Obos, i en transaksjon på 818 millioner kroner, fremgikk det av en pressemelding mandag morgen.

SBB og Obos eier i dag Solon Eiendom Holding som et felleseid selskap, som igjen eier 100 prosent av aksjene i Solon Eiendom as. Ved utgangen av første kvartal eide SBB 49,5 prosent av Solon Eiendom Holding, ifølge selskapets kvartalsrapport.

Transaksjonen er betinget av godkjennelse fra konkurransemyndigheter, opplyses det.

– Man må forberede seg på stormen før den kommer. Det er en del av min jobb å reagere på et marked som er i en negativ trend og som er veldig utfordrende, sier administrerende direktør Ilija Batljan i et intervju med den svenske næringslivsavisen Dagens Industri.

Kjøpte ut Solon-eierne

Det var i løpet av fjoråret at SBB kom inn på eiersiden i Solon Eiendom, etter et mislykket forsøk på å kjøpe et annet norsk eiendomsselskap, Entra.

I begynnelsen av november i fjor la SBB over to milliarder kroner på bordet for å sikre seg kontroll over Solon Eiendom, og tok selskapet senere av Børsen.

Det som skulle til, var å komme frem til en avtale med fire store Solon-eiere: hovedaksjonær og milliardær Runar Vatne, styreleder Simen Thorsen og investorene Tore Aksel Voldberg og Øystein Landvik.

For å spikre avtalen måtte SBB betale det som tilsvarte 44 kroner per Solon-aksje, hvilket var tidenes høyeste kurs for selskapet som Thorsen og Voldberg startet i 2006. Det representerte også en premie på 18 prosent, sammenlignet med sluttkursen mandag, og betydde at de fire investorene innkasserte 2,25 milliarder kroner totalt.

– Det var en lang natt, sa SBB-sjef Ilija Batljan til DN i forbindelse med transaksjonen i fjor høst.

I etterkant av oppkjøpet av Solon Eiendom, ble det inngått et samarbeid med Obos, noe som etter hvert førte til opprettelsen av felleseide Solon Eiendom Holding. Det er altså i sistnevnte selskap at SBB nå har redusert sin eierandel.

I pressemeldingen mandag morgen, sa viseadministrerende direktør Krister Karlsson at nedsalget er en del av en strategi der SBB skal redusere eksponeringen mot såkalte «joint ventures» for å konsentrere seg mer om kjernevirksomheten.

Batljan varsler nå at det vil komme flere salg i tiden som kommer.

– Vi har allerede solgt for syv milliarder kroner, og vi skal selge for fem milliarder til, sier han til DI.

Kraftig kursfall

SBB har hatt noen svært tunge måneder på børs så langt i 2022. På Stockholmsbørsen har aksjen falt over 70 prosent, og omsettes i skrivende stund for rett over 17 svenske kroner.

SBBs b-aksje faller mandag formiddag over ni prosent.

Det svenske eiendomsselskapet har også vært mål for såkalte shortinvestorer, blant annet Viceroy Research, med analytiker Fraser Perring i spissen.

I februar publiserte Viceroy en analyse ved navn «Samhällsbyggnadsbolaget – Hard to pronounce, harder to justify value», der det ble hevdet at en rekke nøkkeltall i regnskapene er blåst opp, og ikke gjenspeiler faktiske størrelser. SBB slo knallhardt tilbake mot påstandene som ble lagt frem i shortanalysen til Viceroy i februar, og Batljan har selv tidligere skrevet på Twitter at shortselgerne sprer løgner om SBB.

SBB skrev imidlertid i årsrapporten, publisert i april, at analysen fra Viceroy fikk selskapets revisorer til å gjennomføre en «omfattende gjennomgåelse og kontroll av hver påstand fra shortinvestoren». Revisorenes arbeid førte til at SBB nå har inntatt en mer forsiktig og konservativ tilnærming til bokføring av blant annet tilleggsvederlag knyttet til oppkjøp og salg.

Revisjonene medførte også korrigering av et utvalg regnskapsposter, som i sum førte til at selskapets årsresultat for 2021 ble nedjustert med 247 millioner svenske kroner til 25,6 milliarder svenske kroner.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.