Salget av ulike medikamenter til oppdrettslaks har skutt i vært de siste årene, ettersom næringen utvider seg og fiskens helse og velferd er blitt viktigere.

DN skrev før påske at mange laks nå får antidepressiver i et forsøk på å redusere dødeligheten i merdene. Deprimerte laks får ikke i seg nok mat, og når ikke ønsket størrelse, eller dør.

Scan Aqua er et av selskapene som har tjent store penger på den økende medisineringen av oppdrettslaks. Selskapet selger blant annet det beroligende middelet Aqui-S, og bedøvingsmiddelet Finquel.

Løsnet etter 15 år

Selskapet omsatte i 2018 for 59 millioner kroner, og fikk et resultat før skatt på drøyt 25 millioner. Samlet har selskapet oppnådd et overskudd før skatt på 181 millioner kroner over de siste fem årene.

– Det krevde mye arbeid og dokumentasjon for å få Aqui-S godkjent for bruk i Europa. Hele prosessen tok rundt 15 år. Når godkjennelsen var på plass i 2013 økte omsetningen raskt, sier Scan Aqua-gründer Ole Kristian Kaurstad til DN.

Omsetningen nådde en topp i 2015 da Scan Aqua omsatte for nær 116 millioner kroner, men har falt noe tilbake de siste årene.

– I 2015 ble det brukt mye hydrogenperoksid i avlusningen, og man oppdaget at dette kunne føre til panikk blant laksen. Man har nå gått over til andre avlusningsmetoder som er mer effektfulle og der behovet for bedøving blir mindre, sier Kaurstad

– Men det er fortsatt et stort behov for beroligende legemidler i oppdrettsnæringen, og behovet er ventet å øke i årene som kommer, legger Kaurstad til.

Han peker blant annet på krav til at laksen må være større før den settes ut i merdene.

Selger til gigant

I mars ble det klart at legemiddelgiganten MSD gjennom datterselskapet MSD Animal Health kjøper norske Scan Aqua.

– Partene er blitt enige om å ikke gå ut med prisen, sier Kaurstad til DN

– Men er dere fornøyd med prisen?

– Sånn passe, det vil vel tiden vise, sier Kaurstad.

Han forteller at det var legemiddelgiganten som på eget initiativ tok kontakt.

– Det ble litt frem og tilbake, men til slutt bestemte vi oss for å selge, sier Kaurstad.

Reduserer stress

Kaurstad eide Scan Aqua sammen med to veterinærkolleger, Lars Andreas Speilberg og Jon Inge Erdal, gjennom selskapet ScanVacc as.

Scan Aquas bestselgende medikament er det beroligende middelet Aqui-S som brukes for å roe ned oppdrettslaks og ørret under avlusning, behandling, pumping, transport og annen håndtering.

Forskning tyder på at stress som fisken blir påført under denne type behandling gir dårligere fiskevelferd og kan utløse sykdom og økt dødelighet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.