Mulige spillover-effekter til andre markeder etter Scatecs brudd på lånebetingelser i Ukraina er noe som kan potensielt få store påvirkninger for selskapet.

Det sier analytiker Eivind Garvik i Carnegie til TDN Direkt fredag.

Scatec la fredag morgen frem sin kvartalsrapport på første kvartal 2021. Til tross for at selskapet la frem både en topplinje og ebitda i linje med analytikernes forventninger på forhånd, faller Scatec-aksjen rundt 13 prosent. Ifølge analytikere i både Carnegie og ABG Sundal Collier skyldes dette at det i kvartalsrapporten fremgikk at Scatec er i brudd med lånebetingelser i Ukraina. Pareto Securities skriver i en oppdatering at Ukraina-situasjonen fremhever emerging markets-risikoen i selskapets virksomhet.

Scatec-aksjen falt 10,95 prosent fredag. Børsverdier for rundt fem milliarder kroner er barbert bort. Statlige Equinor er største eier i Scatec, og har med sine 21 millioner aksjer et papirtap på over 600 millioner kroner på dagens kursfall. Konsernsjef Raymond Carlsen sitter for øvrig på rett i overkant av tre millioner aksjer i selskapet, og har dermed et papirtap på rundt 85 millioner kroner. Selskapet har en markedsverdi på 35,7 milliarder kroner.

Frykter spillover-effekter

Analytiker Eivind Garvik i Carnegie sier at bruddet i seg selv ikke er noe nytt og kaller det for et «teknisk brudd» som bankene har definert som et brudd på grunn av at Ukraina har kuttet i tariffene sine.

– Markedet ser på dette bruddet som veldig negativt og sender aksjen ned over 10 prosent, men Scatec på sin side mener selv at dette er relativt udramatisk, sier Garvik til TDN Direkt.

Scatec skriver i en note i rapporten at selskapet er i nær dialog med långiverne om løsning, og at det ikke er blitt kommunisert noen intensjon om å akselerere lånene. Likevel har 921 millioner kroner gått fra langsiktig gjeld til kortsiktig gjeld i balansen pr 31. mars 2021 i henhold til IFRS-regnskapsreglene.

Analytikeren i Carnegie sier at Scatec nå vil jobbe sammen med utviklingsbankene og den ukrainske staten for å sy sammen en løsning. Denne løsningen tror analytikeren mest sannsynlig vil resultere i at tilbakebetalingstidsplanen på utestående lån for Scatec i Ukraina blir skjøvet noe ut i tid.

– Jeg velger å tro på det ledelsen sier i akkurat dette «casen». Eiendelene i Ukraina er i drift og tjener penger i dag, også på nye tariffer. Så det er mer en prinsipiell sak for Scatec, sier Garvik, og tilføyer at han anser tariffkuttet som et lovbrudd begått av den ukrainske stat.

Analytikeren fremhever at Ukraina i seg selv ikke er en av de største markedene for Scatec sin virksomhet. Det som derimot Garvik frykter kan skje i kjølvannet av denne situasjonen er potensielle spillover-effekter til andre markeder.

– Hvis noe tilsvarende skulle skjedd i eksempelvis Sør-Afrika eller andre markeder, så ville dette ha ganske stor påvirkning. Men av min erfaring etter samtaler med ledelsen er det ingenting som antyder at dette vil skje, og ledelsen har heller ikke fått noen indikasjon på dette, sier analytikeren, men understreker at risikoen for det er der.

Ellers solide tall

Sett bort fra lånebetingelsesbruddet synes Garvik kvartalstallene var solide.

– Når det kommer til tallene så var det, alt i alt, veldig solide operasjonelle tall fra selskapet, som viser at de underliggende eiendelene fungerer veldig bra, sier analytikeren.
Også analytiker John Olaisen i ABG Sundal Collier mener tallene var gode, og sier til TDN Direkt fredag at Scatec la frem en ebitda og kontantstrøm som var litt bedre enn de hadde ventet.

– Scatec leverte tall som viste god produksjon og en ebitda, som er en indikasjon på underliggende kontantstrøm, som var 3–4 prosent bedre enn ventet, sier han.

I kvartalsrapporten til Scatec kommer det frem at selskapet velger å gjenta målet om å ha 4,5 gigawatt solkraft «i drift eller under konstruksjon» innen utgangen av 2021. Under kvartalspresentasjonen trekker konsernsjef Raymond Carlsen frem de seks største prosjektene som vil kunne gjøre at selskapet når målet; Pakistan, Tunisia, Sør-Afrika, India og to prosjekter i Brasil. Samtidig presiserer konsernsjefen at de har flere prosjekter enn disse seks, men at det er disse som er «broen» for å nå målene.

Ifølge Garvik i Carnegie er det ikke gitt at disse prosjektene blir flyttet til «under konstruksjon» i løpet av året, og blant prosjektene analytikeren ser på som mer risikofylt er India. Dette prosjekter har en total kapasitet på 900 MW og utgjør dermed en stor del av nettopp denne «broen» til målet.

– I India er det helt vanvittige koronatall. I tillegg til dette har det allerede vært en tre måneders forsinkelse i India på grunn av nettopp korona. De andre prosjektene ser ut til å være mer sannsynlige, men akkurat India-prosjektet kan se ut til å dra noe ut i tid, sier Carnegie-analytikeren.

– I bunn og grunn så er spørsmålet om du velger å tro på ledelsen eller ei, tilføyer han om Scatec-casen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.